Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Такмичења за франкофону песму

rssBookmark and Share

Ниш 31.03.2014. РТС

У Нишу је одржано финале 11. такмичења за франкофону песму, на коме је учествовало 20 најбољих такмичара из читаве Србије. Ово такмичење најзначајнија је манифестација у оквиру француских дана које организује Француски институт у Србији.

Такмичења за франкофону песму

За разлику од других музичких надметања, где су певање и глас пресудни, овде се вреднује и изговор и познавање француског језика. Од 150 такмичара који уче француски језик и лепо певају, до финала је стигло њих 20.

Главни мотив је песма, музика и шанса да се кроз прелепи француски језик покаже знање. Кроз песму и низ других догађања Француски институт у Србији већ десет година ради на афирмацији француског језика и културе.

"Циљ нам је и да побољшамо сарадњу између научних радника у Србији и Француској. У Паризу постоји Српски културни центар који успешно ради на промоцији српског језика и културе, и оно што зближава наше две културе су пројекти децентрализоване сарадње", каже Орели Мишел из Француског института, огранак у Нишу.

Да се иде тим путем показују посете нишких основаца Бордоу, отварање катедре за француски језик у Нишу и организовање финала франкофоне песме у том граду у сарадњи са нишким Студентским култруним центром.

"Све је већи број младих људи који боље говоре француски језик, што значи да смо утицали да деца уче језик, а са друге стране припремају се озбиљно за наступе у музичком делу", каже директор СКЦ Ниш Мирослав Јовић.

У оквиру месеца франкофоније у Нишу је одржан низ концерата, изложби и представа на француском језику.


#   Ниш   концерт     песма   Мирослав Јовић   француски језик
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима