Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Takmičenja za frankofonu pesmu

rssBookmark and Share

Niš 31.03.2014. RTS

U Nišu je održano finale 11. takmičenja za frankofonu pesmu, na kome je učestvovalo 20 najboljih takmičara iz čitave Srbije. Ovo takmičenje najznačajnija je manifestacija u okviru francuskih dana koje organizuje Francuski institut u Srbiji.

Takmičenja za frankofonu pesmu

Za razliku od drugih muzičkih nadmetanja, gde su pevanje i glas presudni, ovde se vrednuje i izgovor i poznavanje francuskog jezika. Od 150 takmičara koji uče francuski jezik i lepo pevaju, do finala je stiglo njih 20.

Glavni motiv je pesma, muzika i šansa da se kroz prelepi francuski jezik pokaže znanje. Kroz pesmu i niz drugih događanja Francuski institut u Srbiji već deset godina radi na afirmaciji francuskog jezika i kulture.

"Cilj nam je i da poboljšamo saradnju između naučnih radnika u Srbiji i Francuskoj. U Parizu postoji Srpski kulturni centar koji uspešno radi na promociji srpskog jezika i kulture, i ono što zbližava naše dve kulture su projekti decentralizovane saradnje", kaže Oreli Mišel iz Francuskog instituta, ogranak u Nišu.

Da se ide tim putem pokazuju posete niških osnovaca Bordou, otvaranje katedre za francuski jezik u Nišu i organizovanje finala frankofone pesme u tom gradu u saradnji sa niškim Studentskim kultrunim centrom.

"Sve je veći broj mladih ljudi koji bolje govore francuski jezik, što znači da smo uticali da deca uče jezik, a sa druge strane pripremaju se ozbiljno za nastupe u muzičkom delu", kaže direktor SKC Niš Miroslav Jović.

U okviru meseca frankofonije u Nišu je održan niz koncerata, izložbi i predstava na francuskom jeziku.


#   Niš   koncert     pesma   Miroslav Jović   francuski jezik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima