Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Веселину Марковићу награда "Борислав Станковић"

rssBookmark and Share

21.03.2011. е-Новине

Писац Веселин Марковић добитник је књижевне награде ''Борислав Станковић'' за 2010 годину, коју додељује Град Врање, саопштио је у понедељак петочлани жири који је изабрао победника

Веселину Марковићу награда

Према саопштењу жирија, у чијем су саставу били Тијана Спасић, Весна Петриц, Владимир Арсенић, Зоран Димић и Мирјана Ђурђевић, гласање је обављено у два круга, а коначна одллука о победнику донета је већином гласова.

Повељу и новчани део награде ''Борисав Станковић'' у износу од 300.000 динара освојио је Веселин Марковић за роман Ми различити, гласовима Тијане Спасић, Весне Петрић и Зорана Димића, док су за роман Срђана Срдића Мртво поље гласали Владимир Арсенић и Мирјана Ђурђевић. У ужем избору за награду нашли су се још и романи Светислава Басаре Почетак буне против дахија и Оштар старт Миће Вујићића.

Победнички роман Ми различити Веселина Марковића је несвојствен за рецентну српску књижевну продукцију, па се самим тим из ње и издваја својим квалитетом. Одликују га систематичност у приступу теми, брижљиво изграђен стил, као и фабуларност која не преза од слободних, а опет уверљивих конструкција.

Тематски гледано, роман Веселина Марковића креће се у зачараном кругу губитка, ожалошћености и меланхолије, али и покушаја проналажења снаге да се то животно стање преброди, истовремено приповедајући причу о сазревању двоје младих људи и начину на који они успевају да се обрачунају са сопственом различитошћу.

Жири сматра да је отвореност којом МАрковићев роман обрађује тему бивања другачијим у симболичком смислу од непроцењиве важности за културу Србије, а уметничка вредност књижевног поступка несумњива, те је стога одлучено да се овај роман истакне као добитник награде ''Борисав Станковић''.

На јавни конкурс Града Врања, расписаном 27. јануара 2011, пријављено је 37 наслова, а жири је изразио жаљење што су се поједини издавачи домаће прозе, руковођени медијском збрком коју су правили бивши организатори "Борине недеље", оглушили о позив на конкурс, чиме су оштетили своје ауторе, онемогућивши им да се такмиче за ово значајно признање.

"Коначно, и сасвим случајно, и сам наслов награђеног романа Ми различити носи извесну симболику, везану за овогодишње 'Борине дане' и рад овог жирија. Уверени смо да смо радили различито", закључује се у саопштењу жирија.

Веселин Марковић рођен је у Београду 1963. године. Дипломирао је Југословенску и општу књижевност на Филолошком факултету у Београду. Магистрирао је на Филозофском факултету у Новом Саду, а докторирао на Филолошком факултету у Београду. Пре награђеног романа Ми различити објавио је књиге Шта пропусте они који умру у сну (приповетке, 1992), Марсел Пруст и други реалисти (студија, 1996), Преимућства круга (приповетке, 2001) и Израњање (роман, 2001, Виталова награда за најбољу књигу године).

 

 


#   награда   јавни конкурс
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима