Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veselinu Markoviću nagrada "Borislav Stanković"

rssBookmark and Share

21.03.2011. e-Novine

Pisac Veselin Marković dobitnik je književne nagrade ''Borislav Stanković'' za 2010 godinu, koju dodeljuje Grad Vranje, saopštio je u ponedeljak petočlani žiri koji je izabrao pobednika

Veselinu Markoviću nagrada

Prema saopštenju žirija, u čijem su sastavu bili Tijana Spasić, Vesna Petric, Vladimir Arsenić, Zoran Dimić i Mirjana Đurđević, glasanje je obavljeno u dva kruga, a konačna odlluka o pobedniku doneta je većinom glasova.

Povelju i novčani deo nagrade ''Borisav Stanković'' u iznosu od 300.000 dinara osvojio je Veselin Marković za roman Mi različiti, glasovima Tijane Spasić, Vesne Petrić i Zorana Dimića, dok su za roman Srđana Srdića Mrtvo polje glasali Vladimir Arsenić i Mirjana Đurđević. U užem izboru za nagradu našli su se još i romani Svetislava Basare Početak bune protiv dahija i Oštar start Miće Vujićića.

Pobednički roman Mi različiti Veselina Markovića je nesvojstven za recentnu srpsku književnu produkciju, pa se samim tim iz nje i izdvaja svojim kvalitetom. Odlikuju ga sistematičnost u pristupu temi, brižljivo izgrađen stil, kao i fabularnost koja ne preza od slobodnih, a opet uverljivih konstrukcija.

Tematski gledano, roman Veselina Markovića kreće se u začaranom krugu gubitka, ožalošćenosti i melanholije, ali i pokušaja pronalaženja snage da se to životno stanje prebrodi, istovremeno pripovedajući priču o sazrevanju dvoje mladih ljudi i načinu na koji oni uspevaju da se obračunaju sa sopstvenom različitošću.

Žiri smatra da je otvorenost kojom MArkovićev roman obrađuje temu bivanja drugačijim u simboličkom smislu od neprocenjive važnosti za kulturu Srbije, a umetnička vrednost književnog postupka nesumnjiva, te je stoga odlučeno da se ovaj roman istakne kao dobitnik nagrade ''Borisav Stanković''.

Na javni konkurs Grada Vranja, raspisanom 27. januara 2011, prijavljeno je 37 naslova, a žiri je izrazio žaljenje što su se pojedini izdavači domaće proze, rukovođeni medijskom zbrkom koju su pravili bivši organizatori "Borine nedelje", oglušili o poziv na konkurs, čime su oštetili svoje autore, onemogućivši im da se takmiče za ovo značajno priznanje.

"Konačno, i sasvim slučajno, i sam naslov nagrađenog romana Mi različiti nosi izvesnu simboliku, vezanu za ovogodišnje 'Borine dane' i rad ovog žirija. Uvereni smo da smo radili različito", zaključuje se u saopštenju žirija.

Veselin Marković rođen je u Beogradu 1963. godine. Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pre nagrađenog romana Mi različiti objavio je knjige Šta propuste oni koji umru u snu (pripovetke, 1992), Marsel Prust i drugi realisti (studija, 1996), Preimućstva kruga (pripovetke, 2001) i Izranjanje (roman, 2001, Vitalova nagrada za najbolju knjigu godine).

 

 


#   nagrada   javni konkurs
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima