Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршен 10. Фестивал првоизведених представа у Алексинцу - ПИП 2022.

rssBookmark and Share

Алексинац 28.11.2022. Редакција Алексинац нет

Жири 10. фестивала првоизведених представа у Алексинцу, који је радио у саставу: др Мирослав Радоњић, театролог, члан, др Миливоје Млађеновић, театролог, члан и Биљана Николић, глумица, председница, на завршној седници одржаној 26. новембра 2022 године

Фото: Саша Гидра Марковић - Алексинац нет
Фото: Саша Гидра Марковић - Алексинац нет

 -да је избор представа у такмичарском програму који је начинио селектор ГОРАН ИБРАЈТЕР пружио алексиначкој публици однегованог укуса, збирку естетски ванредно вредних првоизведених позоришних догађаја насталих у нашим позоришним центрима. Највећа врлина предочених представа јесте модерност и доток свежих театарских идеја. У тематском погледу заједничка особина овогодишњег избора је пресипитивање проблема идентитета који је наметнуо и слоган фестивала У трагању за самим собом.

Сагледавајући уметничке домете представа у такмичарској селекцији, Жири је донео следеће 


                                        ОДЛУКЕ
   -да се награда „Душан Дука Јовановић“ за најбољег младог глумца додели НИКОЛИ МИЈАТОВИЋУ за улогу Клаудија у представи ДЕЧКО ИЗ ПОСЛЕДЊЕ КЛУПЕ Хуана Мајорге у режији Тијане Васић, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Никола Мијатовић је демонстрирао изузетну осетљивост за све нијансе комплексног лика ученика Клаудија. 

   -да се награда за најбољег глумца додели ДАНИЕЛУ КОВАЧЕВИЋУ за улогу Хермана у представи ДЕЧКО ИЗ ПОСЛЕДЊЕ КЛУПЕ Хуана Мајорге у режији Тијане Васић, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Градећи улогу професора Хермана Даниел Ковачевић је вешто успео да избегне замке неодољивог стереотипа који намећу улоге моћних и ауторитативних ликова. 

   -да се награда „Олга Ивановић“ за најбољу глумицу додели АЛЕКСАНДРИ АРИЗАНОВИЋ за улогу у представи ФЛЕКЕ Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића, Краљевачког позоришта. Александра Аризановић је показала раскош свог талента у дочаравању веродостојности ове сетне лиричне поеме о одрастању.

   -да се специјална награда за колективну глумачку игру додели глумачком ансамблу представе ПОСЛЕДЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића, Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице. Експресивна, динамична и енергична глумачка виртуозност комплетног ансамбла чини један од најупечатљивијих квалитета суботичке представе.

   -да се награда за најбољу режију додели КОКАНУ МЛАДЕНОВИЋУ за режију представе ПОСЛЕДЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Маје Пелевић, Позоришта Деже Костолањи из Суботице. Кокан Младеновић је представу „Последње девојчице“ режирао као драмску симфонију и глобалну метафору наше сумрачне цивилизације. 

   -да се награда за најбољу представу додели Краљевачком позоришту за представу ФЛЕКЕ Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића. Емотивна, црнохуморна и носталгична позоришна прича о вечно актуелним феноменима живота и смрти заокружена је инвентивним редитељским решењима и снажним глумачким изразом.

   -да се награда “Слободан Селенић” за најбољи драмски текст додели ТИЈАНИ ГРУМИЋ за драму ФЛЕКЕ у режији Југа Ђорђевића, Краљевачког позоришта. Писана из перспективе детета, драма “Флеке” има лирску фактуру у којој се изванредно смењују ведри, сетни, нежни, асоцијативни низови драмски потентних слика. 

др Мирослав Радоњић
др Миливоје Млађеновић
Биљана Николић
Алексинац, 26. 11. 2022.

 


#   Алексинац   Центар за културу и уметност Алексинац   Фестивал првоизведених представа   Душан Дука Јовановић   Биљана Николић   Кокан Младеновић   ПИП ЗОНА
@cekulaleksinac @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима