Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли од викенда креће тешка зима са пуно снега?

Bookmark and Share

22.12.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Могући су низови ледених дана током ове зиме, а прве пахуље и у градовима можемо очекивати већ током викенда. Шта да очекујемо за Нову годину?

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Закорачили смо у зиму. Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да тренутно прогнозе показују да су веће шансе да ће зима бити топла и блага и релативно сува.

"Прошли смо кроз период који је био релативно сув у току новембра, тако да тај тренд сувог времена ће да се настави вероватно", рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима, то не значи да нећемо имати падавине, али ће их у просеку у току зиме бити мање него иначе, тако да је могуће да повремено имамо већу количину падавина и хладан период са можда више снега.

"Ако гледамо целу зиму, у просеку, не би требало да буде страшна хладна зима са пуно снега, људе обично завара повремена промена времена када се нешто драстично промени у односу на неки просек", истакао је Ђурђевић.

Када кажемо блага зима причамо о периоду од три месеца а не о појединачним епизодама какве су могуће.

Климатолог указује да када кажемо страшна зима, код нас се дешавају и периоди од десетак дана када је температура испод нуле и имамо ледене дане - када максимална дневна температура не пређе нулу.

Дешавало се да буде у континуитету десетак дана са ниским температурама што је могуће да се деси ове зиме - сезонска прогноза показује да ће зима да буде мало топлија у односу на дугогодишњи просек, али треба да се прати средњорочна и краткорочна прогноза из дана у дан да бисмо знали да ако такав период наилази да се спремимо.

Време за Нову годину 

Прошле године у ово време такође није било снега, 2018. године јесте. Сутра ће бити 12 до 15 степени, али за викен суснежица.

Реако је да ће после топлијег дела доћи ће до захлађења и током викенда постоје шансе да ћемо имати суснежицу - вероватно су веће шансе да на југу дође до задржавање снежног покривача, али после тога долази период отопљења.

"Пред саму Нову годину вероватно нећемо имати снега када причамо о нижим пределима - на планинама ће га вероватно остати", каже Ђурђевић. 

Прекид у мало топлијем времену који ће бити за викенд ће бити кратак, неће се наставити после тога, подвлачи климатолог.

Да ли је тачно: када лето није екстремно топло, зима буде блага

Професор Ђурђевић каже да је то бе веровање, "не бисмо се обазирали на то".

Све сезоне су постале топлије од неког просека какав је био средином 20. века, тако да ово лето иако је било на неки начин благо, нисмо имали периоде  са температурама више од 35 степени, лета су се променила.

"Ако се вратимо у 80-те лета су била хладнија", каже Ђурђевић.

Ових дана мирисао је ваздух на зиму. "Квалитет ваздуха није нешто са чиме можемо да се похвалимо", рекао је он.

Коментара: 0


#   снег   зима   РХМЗ   метеорологија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима