Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дани словачке културе у Нишу - Концерт на отвореном Војног оркестра Словачке Републике

rssBookmark and Share

Ниш 28.09.2021. Јужна Србија Инфо

Поводом Дана словачке културе у Србији, Амбасада Словачке Републике, уз подршку Почасног конзулата Словачке и града Ниша, организују концерт на отвореном Војног оркестра Оружаних снага Словачке Републике, и изложбу поводом обележавања стогодишњице од рођења Александра Дубчека, водеће фигуре Прашког пролећа, чији је живот обележен борбом за слободу, суверенитет и социјалну правду.

Дани словачке културе у Нишу - Концерт на отвореном Војног оркестра Словачке Републике

Дани Словачке Републике ће ове године, поред Београда, овим концертом  бити  обележени и у Нишу. Манифестација има за циљ да кроз различите уметничке жанрове представи словачку културу Србији, а одржава се само у 4 земље на свету. 

Модерна историја војног музичког оркестра, чији корени сежу до почетка 19. века, датира од 1953. године када је оркестар имао 40 чланова. Функција и статус војног оркестра се готово  200 година нису много променили. Војни оркестар је 1993. године постао и оркестар председника Словачке Републике и од тада учествује и у церемонијама дочекивања многих водећих представника и делегација влада из целог света. Важан сегмент постојања војног оркестра у прошлости био је и репрезентовање Оружаних снага Словачке Републике у иностранству. Војни оркестар, чије је седиште у Братислави,  је учествовао на многим фестивалима војне музике у целој Европи, и тренутно броји  50 чланова.

На програму, којим ће се представити нишкој публици, наћи ће се изворне и народне мелодије из Словачке, а на крају ће бити изведена песма Тамо далеко и словачка народна Танцуј, танцуј.

Концерт на отвореном биће одржан у среду, 29. септембра, са почетком у 19 часова, у Амфитеатру на нишавском кеју. 

Техничка организација концерта СКЦ Ниш.

У случају  неповољних временских прилика концерт ће бити одржан у Официрском Дому у Нишу, Орловића Павла 28. 


#   Ниш   концерт   историја   амфитеатар   Словачка   Војни оркестар   Дани словачке културе у Нишу
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима