Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dani slovačke kulture u Nišu - Koncert na otvorenom Vojnog orkestra Slovačke Republike

rssBookmark and Share

Niš 28.09.2021. Južna Srbija Info

Povodom Dana slovačke kulture u Srbiji, Ambasada Slovačke Republike, uz podršku Počasnog konzulata Slovačke i grada Niša, organizuju koncert na otvorenom Vojnog orkestra Oružanih snaga Slovačke Republike, i izložbu povodom obeležavanja stogodišnjice od rođenja Aleksandra Dubčeka, vodeće figure Praškog proleća, čiji je život obeležen borbom za slobodu, suverenitet i socijalnu pravdu.

Dani slovačke kulture u Nišu - Koncert na otvorenom Vojnog orkestra Slovačke Republike

Dani Slovačke Republike će ove godine, pored Beograda, ovim koncertom  biti  obeleženi i u Nišu. Manifestacija ima za cilj da kroz različite umetničke žanrove predstavi slovačku kulturu Srbiji, a održava se samo u 4 zemlje na svetu. 

Moderna istorija vojnog muzičkog orkestra, čiji koreni sežu do početka 19. veka, datira od 1953. godine kada je orkestar imao 40 članova. Funkcija i status vojnog orkestra se gotovo  200 godina nisu mnogo promenili. Vojni orkestar je 1993. godine postao i orkestar predsednika Slovačke Republike i od tada učestvuje i u ceremonijama dočekivanja mnogih vodećih predstavnika i delegacija vlada iz celog sveta. Važan segment postojanja vojnog orkestra u prošlosti bio je i reprezentovanje Oružanih snaga Slovačke Republike u inostranstvu. Vojni orkestar, čije je sedište u Bratislavi,  je učestvovao na mnogim festivalima vojne muzike u celoj Evropi, i trenutno broji  50 članova.

Na programu, kojim će se predstaviti niškoj publici, naći će se izvorne i narodne melodije iz Slovačke, a na kraju će biti izvedena pesma Tamo daleko i slovačka narodna Tancuj, tancuj.

Koncert na otvorenom biće održan u sredu, 29. septembra, sa početkom u 19 časova, u Amfiteatru na nišavskom keju. 

Tehnička organizacija koncerta SKC Niš.

U slučaju  nepovoljnih vremenskih prilika koncert će biti održan u Oficirskom Domu u Nišu, Orlovića Pavla 28. 

Komentara: 0


#   Niš   koncert   amfiteatar   Slovačka   Vojni orkestar   Dani slovačke kulture u Nišu
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima