Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Христов улазак у Јерусалим - Цвети

rssBookmark and Share

Ниш 12.04.2020. Јужна Србија Инфо

Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим. Увек падају у недељу, дан након Лазареве суботе, и недељу дана пре Ускрса.

Христов улазак у Јерусалим - Цвети

Установљен је у Јерусалиму крајем IV века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.

Обележава се у свим хришћанским земљама, са незнатном разликом у обичајима.

Јеванђелисти бележе да је Исус на капијама града дочекан са цвећем и листовима палме, које су му људи бацали пред ноге. Будући да је због хладног климата у свим европским земљама (изузев Шпаније и Малте) раст палме немогућ, народ на овај дан у цркву носи шимшир, тису, гранчице врбе и маслине.

Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће. Најчешће велике цветове маргарете, да би били лепи и крупни, дрен да би били јаки, љубичицу, да би били миришљави и привлачно, врбове гранчице, да сви буду напредни.

Ово цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом у дворишту да преноћи. Понекад се цвеће потапа у воду у којој је златно или сребрно прстење и онда се том водом деца умивају.Ставља се и врбова гранчица "за брз напредак", понегде дрен "за здравље", а девојке стављају и љубичице, ако их има.

Међу православцима Цвети важе за један од најрадоснијих празника

Због пандемије и забране кретања, Радио Глас Православне Епархије нишке у току Часног поста свим верницима омогућује директне аудио преносе Свете Литургије средом, петком, недељом и празницима, из нишког Саборног храма Силаска Светог Духа на Апостоле.

Коментара: 0


#   Ниш   СПЦ   Исус Христ   Нишка епархија   Цвети   Јерусалим
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима