Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hristov ulazak u Jerusalim - Cveti

rssBookmark and Share

Niš 12.04.2020. Južna Srbija Info

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Uvek padaju u nedelju, dan nakon Lazareve subote, i nedelju dana pre Uskrsa.

Hristov ulazak u Jerusalim - Cveti

Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.

Obeležava se u svim hrišćanskim zemljama, sa neznatnom razlikom u običajima.

Jevanđelisti beleže da je Isus na kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme, koje su mu ljudi bacali pred noge. Budući da je zbog hladnog klimata u svim evropskim zemljama (izuzev Španije i Malte) rast palme nemoguć, narod na ovaj dan u crkvu nosi šimšir, tisu, grančice vrbe i masline.

Uoči Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće. Najčešće velike cvetove margarete, da bi bili lepi i krupni, dren da bi bili jaki, ljubičicu, da bi bili mirišljavi i privlačno, vrbove grančice, da svi budu napredni.

Ovo cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoći. Ponekad se cveće potapa u vodu u kojoj je zlatno ili srebrno prstenje i onda se tom vodom deca umivaju.Stavlja se i vrbova grančica "za brz napredak", ponegde dren "za zdravlje", a devojke stavljaju i ljubičice, ako ih ima.

Među pravoslavcima Cveti važe za jedan od najradosnijih praznika

Zbog pandemije i zabrane kretanja, Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške u toku Časnog posta svim vernicima omogućuje direktne audio prenose Svete Liturgije sredom, petkom, nedeljom i praznicima, iz niškog Sabornog hrama Silaska Svetog Duha na Apostole.

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Isus Hrist   Niška eparhija   Cveti   Jerusalim
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima