Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Какво нас време очекује у октобру и новембру

rssBookmark and Share

Ниш 03.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

"Ролеркостер" временских прилика или нагли временски обрти и температурне разлике све су чешћи, а то смо доживели и током седмице која је иза нас. Хоће ли их бити и убудуће и шта нас очекује "иза угла" нове недеље, о томе за РТС говори метеоролог Недељко Тодоровић.

Какво нас време очекује у октобру и новембру

Недељко Тодоровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су ове временске прилике уобичајене за нашу климу. Постоје, додаје, неке мале варијације из деценије у деценију, али нема суштинских промена.

"Навео бих честину појаве сушних и топлих лета. Њихова честина се мења приближно на сваких 35 година. Последњих 30 година били смо у једном периоду када је била чешћа појава екстремно топлих лета. Па шездесетих и седамдесетих је била ретка појава тих екстремно топлих лета", каже Тодоровић.

Истиче да на то утиче пре свега циркулација океанске воде у Атлантику и Пацифику.

"Ту се понавља једна цикличност од приближно тих 35 година и утиче на температуру ваздуха, јер је Европа под утицајем ваздуха са Атлантика. Поред тога утиче и енергија Сунца. Имали смо у првој половини прошлог века један период од 30 до 35 година појаву топлих лета", казао је Тодоровић.

Напомиње да је у Београду ово лето по средњим температурама заузело треће или четврто место у низу од стотинак година.

"Овог лета је забележена у Београду максимална температура од 40 степени, што је позиција између 12. и 15. места. Број дана са температурама од преко 35 степени био је 19, што заузима шесто место на тој ранг-листи. Тај исти број дана – 19, забележен је и 1921. године", рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, највеће амплитуде у нашем климату су у пролеће и јесен.

И даље, напомиње, имамо и пролеће и јесен.

"Као што се овако топла лета не понављају сваке године. Пре две године су била само два, а 2014. их није било уопште, биле су поплаве", каже Тодоровић.

Истиче да ће наредних дана бити топло, али већ од среде пад температуре.

"Максимална температура око 15, после тога мало топлије. Октобар ће да буде просечан. Киша у четвртак и петак ће само мало да ублажи сушу. Претпостављам да ће крајем октобра и у новембру бити више кише. Али сада у октобру почињу и први мразеви, магла по котлинама, почиње кошава да дува. То су све карактеристике октобра и новембра", нагласио је Тодоровић.

Ако се равнамо, каже, по неком средњем датуму, то је крај новембра у већини места Србије.

"Свака сезона је прича за себе и неухватљиво је за прогнозу", закључио је метеоролог Тодоровић.

На југу слично време као у осталим деловима земље, смене лепих и кишовитих дана са тепературом од 15 до 22 степена, са хладним јутрима.


#   Ниш   РХМЗ   временска прогноза   јесен   Недељко Тодоровић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима