Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од петка промена времена - стижу хладнији дани

rssBookmark and Share

Ниш 13.09.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Meтеоролог Недељко Тодоровић рекао је за РТС да ће се топло и суво време задржати до петка, с тим да ће већ у четвртак бити наговештаја промене времена. УНишу за наредни викенд око 24 степена.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Недељко Тодоровић је рекао да промена времена која предстоји неће бити драматична, са великим падом температуре, већ блаже изражена.

Према његовим речима, летње дневне температуре задржаће се до петка. Биће и 30–32 степена током дана. 

"Први наговештај промене биће у четвртак као умерено наоблачење, у свим местима биће суво, можда негде буде симболичне кише", рекао је метеоролог.

Петак је, каже, дан промене када ће у нашу земљу стићи хладнији ваздух из средње Европе. На северу земље у петак ће бити за четири-пет степени свежије, а у остатку Србије у суботу.

"Остаће максималне температуре између 20 и 25 степени, што су просечне вредности за средину и други део септембра", навео је Тодоровић.

Додаје да су велике амплитуде температуре у септембру и октобру карактеристичне за нашу климу.

"Јуче је била најмања амплитуда, али је највећа на пример у Зајечару, Лесковцу, Ужицу где је било пет-шест степени ујутру, а дању 30. Локалитети одлучују о томе, то је карактеристика ране јесени – дневне температуре примерене лети, а јутро примерено јесени", каже Тодоровић.

Метеоролог РХМЗ-а додаје да ће до средине октобра бити "топлија варијанта јесени".

Када је реч о зими, Тодоровић каже да не мора да значи да ће зима бити хладна ако је лето било јако топло.

"Веза топлог лета и хладне зиме је 60 одсто, то су шансе да буде хладнија зима. Можда период 10–15 дана да буде хладније, а остало млака зима", додао је метеоролог.

Говорећи о УВ зрачењу, Тодоровић наводи да је оно прилично ниског интензитета последње три године. Додаје и да се већина великих пандемија јављала у периоду минимума сунчеве активности, кад је УВ зрачење слабо.

Према његовим речима, већа је вероватноћа да следеће године УВ зрачење буде јаче. 


#   Ниш   РХМЗ   временска прогноза   јесен   Недељко Тодоровић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима