Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od petka promena vremena - stižu hladniji dani

rssBookmark and Share

Niš 13.09.2021. RTS, Južna Srbija Info

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da će se toplo i suvo vreme zadržati do petka, s tim da će već u četvrtak biti nagoveštaja promene vremena. UNišu za naredni vikend oko 24 stepena.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Nedeljko Todorović je rekao da promena vremena koja predstoji neće biti dramatična, sa velikim padom temperature, već blaže izražena.

Prema njegovim rečima, letnje dnevne temperature zadržaće se do petka. Biće i 30–32 stepena tokom dana. 

"Prvi nagoveštaj promene biće u četvrtak kao umereno naoblačenje, u svim mestima biće suvo, možda negde bude simbolične kiše", rekao je meteorolog.

Petak je, kaže, dan promene kada će u našu zemlju stići hladniji vazduh iz srednje Evrope. Na severu zemlje u petak će biti za četiri-pet stepeni svežije, a u ostatku Srbije u subotu.

"Ostaće maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, što su prosečne vrednosti za sredinu i drugi deo septembra", naveo je Todorović.

Dodaje da su velike amplitude temperature u septembru i oktobru karakteristične za našu klimu.

"Juče je bila najmanja amplituda, ali je najveća na primer u Zaječaru, Leskovcu, Užicu gde je bilo pet-šest stepeni ujutru, a danju 30. Lokaliteti odlučuju o tome, to je karakteristika rane jeseni – dnevne temperature primerene leti, a jutro primereno jeseni", kaže Todorović.

Meteorolog RHMZ-a dodaje da će do sredine oktobra biti "toplija varijanta jeseni".

Kada je reč o zimi, Todorović kaže da ne mora da znači da će zima biti hladna ako je leto bilo jako toplo.

"Veza toplog leta i hladne zime je 60 odsto, to su šanse da bude hladnija zima. Možda period 10–15 dana da bude hladnije, a ostalo mlaka zima", dodao je meteorolog.

Govoreći o UV zračenju, Todorović navodi da je ono prilično niskog intenziteta poslednje tri godine. Dodaje i da se većina velikih pandemija javljala u periodu minimuma sunčeve aktivnosti, kad je UV zračenje slabo.

Prema njegovim rečima, veća je verovatnoća da sledeće godine UV zračenje bude jače. 


#   Niš   RHMZ   vremenska prognoza   jesen   Nedeljko Todorović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima