Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Московски синодални хор наступа у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 24.10.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

Московски синодални - Патријаршијски хор Руске православне цркве, под управом Алексеја А. Пузакова, наступиће у Светосавском дому 26. октобра у оквиру манифестације "Дани духовне културе Русије у Србији". Концерт почиње у 19 часова. Улаз бесплатан.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Чувени руски хор, је већ наступао у Нишу на фестивалу "Музички едикт" 2019. године.

Те године, заједничким наступом Московског синодалног хора, Хора и оркестра Радио телевизије Србије, Хора „Coro normalista“ из Мексика и Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“ који су извели Стабат матер, митрополита Илариона Алфејева затаворен је Шести међународни фестивал хорске духовне музике „Музички едикт“ који је бијанална манифестација и већ 14 година се одржава у Нишу.

Московски синодални хор један је од најстаријих професионалних хорова у Русији, основан је у Москви 1721. године. Патријаршијски хор црквењака као појаца, који се појавио у шеснаестом веку, био је основа Синодалниг хора. У почетку се патријаршијски хор, састојао од мушких појаца за службе. Појање је било монофоно све до средине 17.века, после је хор почео да пева полифоне мелодије, чиме уводи дечије гласове, алтове и сопране у групу. Када је Патријаршија укинута 1700.године, хор је постао познат као „саборни“ односно катедрални, и био је везан за Успенски храм у Кремљу. Након оснивања Светог синода 1721.године хор је пребачен и постаје познат као синодални хор. Током 17. и 18.века наступ патријаршијских појаца и будућег синодалног хора истицао се својом музикалношћу и уметничким радом и представио је неку врсту „московске паралеле“ хору састављеном од монархијских црквењака, појаца, преименованом у Судски хор Петра Великог, касније пребаченог у Санкт Петербург.

Данашњи Московски синодални хор је обновљен у пролеће 2009.године. Не тако давно хором почиње да диригује Алексеј А. Пузаков, уметнички директор московског синодалног хора, и који је успео да уједини креативну снагу од 80 певача. Поред учешћа на самим литургијама, Московски синодални хор, такође изводи и концертне програме. Хор сарађује са руским националним оркерстром и Симфонијским оркестром „П. И. Чајковски“, такође је укључен у програме осмишљене за московске божићне и ускршње фестивале и учествује у важним међународним црквеним пројкетима.

Дани духовне културе Русије у Србији одржавају се у организацији Министарства културе Руске Федерације и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Амбасаде Русије у Србији и Руског дома у Београду. Садржајним програмом обухваћени су бројни догађаји: концерти, изложбе, промоције, конференције, округли столови и др.


#   Ниш   Русија   Саборна црква   Нишка епархија   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Светосавски дом   Музички едикт   Московски синодални хор
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима