Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Moskovski sinodalni hor nastupa u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 24.10.2021. Z.S. Južna Srbija Info

Moskovski sinodalni - Patrijaršijski hor Ruske pravoslavne crkve, pod upravom Alekseja A. Puzakova, nastupiće u Svetosavskom domu 26. oktobra u okviru manifestacije "Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji". Koncert počinje u 19 časova. Ulaz besplatan.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Čuveni ruski hor, je već nastupao u Nišu na festivalu "Muzički edikt" 2019. godine.

Te godine, zajedničkim nastupom Moskovskog sinodalnog hora, Hora i orkestra Radio televizije Srbije, Hora „Coro normalista“ iz Meksika i Niške crkveno-pevačke družine „Branko“ koji su izveli Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva zatavoren je Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike „Muzički edikt“ koji je bijanalna manifestacija i već 14 godina se održava u Nišu.

Moskovski sinodalni hor jedan je od najstarijih profesionalnih horova u Rusiji, osnovan je u Moskvi 1721. godine. Patrijaršijski hor crkvenjaka kao pojaca, koji se pojavio u šesnaestom veku, bio je osnova Sinodalnig hora. U početku se patrijaršijski hor, sastojao od muških pojaca za službe. Pojanje je bilo monofono sve do sredine 17.veka, posle je hor počeo da peva polifone melodije, čime uvodi dečije glasove, altove i soprane u grupu. Kada je Patrijaršija ukinuta 1700.godine, hor je postao poznat kao „saborni“ odnosno katedralni, i bio je vezan za Uspenski hram u Kremlju. Nakon osnivanja Svetog sinoda 1721.godine hor je prebačen i postaje poznat kao sinodalni hor. Tokom 17. i 18.veka nastup patrijaršijskih pojaca i budućeg sinodalnog hora isticao se svojom muzikalnošću i umetničkim radom i predstavio je neku vrstu „moskovske paralele“ horu sastavljenom od monarhijskih crkvenjaka, pojaca, preimenovanom u Sudski hor Petra Velikog, kasnije prebačenog u Sankt Peterburg.

Današnji Moskovski sinodalni hor je obnovljen u proleće 2009.godine. Ne tako davno horom počinje da diriguje Aleksej A. Puzakov, umetnički direktor moskovskog sinodalnog hora, i koji je uspeo da ujedini kreativnu snagu od 80 pevača. Pored učešća na samim liturgijama, Moskovski sinodalni hor, takođe izvodi i koncertne programe. Hor sarađuje sa ruskim nacionalnim orkerstrom i Simfonijskim orkestrom „P. I. Čajkovski“, takođe je uključen u programe osmišljene za moskovske božićne i uskršnje festivale i učestvuje u važnim međunarodnim crkvenim projketima.

Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji održavaju se u organizaciji Ministarstva kulture Ruske Federacije i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade Rusije u Srbiji i Ruskog doma u Beogradu. Sadržajnim programom obuhvaćeni su brojni događaji: koncerti, izložbe, promocije, konferencije, okrugli stolovi i dr.


#   Niš   Rusija   Saborna crkva   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Svetosavski dom   Muzički edikt   Moskovski sinodalni hor
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima