Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш у знаку стрипа: Пола деценије фестивала "Нифест"

rssBookmark and Share

Ниш 24.05.2018. Јужна Србија Инфо

Нифест, један од балканских фестивала стрипа са међународном репутацијом, своју петогодишњицу обележава преласком у средиште Ниша и радом у неколико елитних простора — Павиљону и Салону 77 у Тврђави, као и Галерији Нишког културног центра — али и учешћем око 40 страних и домаћих гостију, од којих су многи славна међународна имена.

Ниш у знаку стрипа: Пола деценије фестивала "Нифест"

Сви стрипски програми петог Нифеста су бесплатни, а фестивал од 24. до 27. маја укључује сајам стрипских издавача, изложбе, промоције, уметничке радионице за све генерације, трибине од културног значаја, потписивања издања и цртања посвета, концерте и друга дешавања. 

Свечано отварање Нифеста биће у четвртак 24. маја, на дан Словенских просветитеља, у 14:30 у Павиљону Нишке тврђаве. 

Из Холандије долази један од славних илустратора фантастике нашег времена, сликар на трагу Паје Јовановића и Уроша Предића, троструки добитник главне светске награде за фантастичку ликовну уметност „Спектрум“ — Новосађанин Петар Меселџија (www.petarmeseldzijaart.com). 

Из Италије долазе стрипар, историчар и уредник Габријеле Фереро, стручњак и за наш стрип, као и радо виђен гост, цртач Марчело Манђантини, познат по Загору. А то је тек врх леденог брега занимљиве палете гостију.

Сусрети на најважније теме

Прављен на темељима Дана стрипа у Нишу из 1997. и 1998. године, Нифест сад има и сопствену традицију давања признања. Фестивал је, подсетимо, био организатор нишке церемоније уручивања „Златне музе“, награде за најбољег аутора по избору француске публике фестивала у Сан-Ремију, Владимиру Крстићу Лацију и Драгану Лазаревићу. Поред сопствених Нифестових признања, ове године ће на фестивалу нишким ствараоцима и културним радницима Драгошу Јовановићу Фери и Браниславу Милтојевићу бити уручена међународна признања „Витез од духа и хумора“ које додељују Удружење стрипских уметника Србије, Центар за уметност стрипа и Дечји културни центар из Београда. Исто признање је добио још један стваралац везан за Ниш, сигналиста и велико име светске неоавангарде, Мирољуб Тодоровић.

Богат трибински програм Нифеста се отвара скупом „Писменост и језик стрипа“, поводом Дана словенских просветитеља, где ће стручњаци повезати наслеђе балканско-словенске цивилизације са токовима данашње популарне културе. Друга трибина ће бити посвећена духовним и верским стриповима, на примеру хришћанских и исламских духовних мотива у стриповима Србије и Босне и Херцеговине. 

Колекционар и лексикограф Владимир Тополовачки представиће у Нишу трећи и четврти том капиталног лексикона Бесконачни итинерер кроз свет стрип албума (Загреб, април 2018), где је пописано око 10.000 југословенских стрипских издања.

Из средишта за стрип Војводине, Студентског културног центра у Новом Саду, долази Јован Гверо, који ће нам представити новосадски стрип, доста заступљен у Нишу ове године. Сабахудин Мурановић Муран, продуктивни аутор који се креће између Пријепоља и Сарајева, сад и Нишлијама, одмах након Београда, представља Јуче, данас, сутра, албум са сатиричним стриповима из дневника Данас, у издању београдске куће „Форма Б“. 

На саветовању поводом судбине главних фестивала стрипа у Србији — који су ове године остали без финансијске подршке Министарства културе и информисања — учествоваће и Лоран Катр, директор фестивала у Сан-Ремију и уредник српских аутора на француском тржишту; Драган Лазаревић, франко-српски уметник, потпредседник УСУС и председник Гашиног сабора; Небојша Весовић, оснивач крагујевачког Комикона и магазина Киша и председник удружења „Свет стрипа“; Зоран Стефановић, писац и управник Центра за уметност стрипа; домаћини Нифеста Срђан Савић и Зоран Николић и други стручњаци из земље и региона. 

Ексклузивне и омиљене изложбе 

Две посебне изложбе представљају међународно угледне уметнике. Једна у Салону 77 у Тврђави представља опус Бобана Савића Гета, уметника који је значајан и за историју нишког стрипа. Он је завршио Факултет ликовних уметности у Београду 1997, а магистарске студије 2000. године на Факултету примењених уметности у Београду (ментор проф. Растко Ћирић). Професионално се бави илустрацијом од 1993, као и концепт-артом и уметничком супервизијом у видео и филмској продукцији. Живи и ради у Београду.

Друга изложба је у Галерији Нишког културног центра и представља нам Макса фон Фафнера. Под овим псеудонимом се у иностранству крије Новосађанин Саша Јовановић, који је авантуру у свету уметности започео пре 26 година. За њега се каже да „у својим визуелним истраживањима формира виртуелне светове који публику воде на путовања кроз време, где се границе прошлости и будућности бришу и постају нова константа или виртуална стварност“. Под псеудонимом је, у сарадњи са француским сценаристима, објавио више стрип-албума у Француској.

У Павиљону у Тврђави гостују изложбе и колекције, има их 11, које је ове сезоне видело преко 10.000 Београђана. Пре свега то је, већ традиционално и у Нишу, Шеста годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије са пратећим садржајима. На изложби ће бити представљени радови преко две стотине педесет ликовних уметника и сценариста из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и других земаља широм света где живе чланови удружења. Излажу се дигитални отисци стрипских табли, илустрација и концепт-арта, отисци који приказују велики жанровски дијапазон наших уметника — од сатиричног преко реалистичког до авангардног стрипа, али и других облика визуелног приповедања. Као и сваке године, уз великане и доајене стрипа, УСУС излаже и радове нових имена наше уметности. Тако ће ове године публици бити представљени нови чланови Удружења, међу којима су и Селена Даниловић, Ива Атоски, Горан Катић, Горан Ракић, Милосав Остојић, Гордана Драмићанин и други. Гостују најбољим радовима са конкурса и учесници Међународног фестивала стрипа у Ваљеву у организацији НВО „Актери“ и уз подршку локалне самоуправе Ваљева, по стручном избору Дејана Богојевића.

У сарадњи са УСУС и Дечјим културним центром Београда гостују и изложбе тек одржаног Гашиног сабора, првог фестивала хумористичко-карикатуралног и породичног стрипа: изложба Андреа Франкена која представља јунаке Гашу Шепртљу, Спиру и Ћиру, Марсупиламија и друге, затим изложба српских аутора посвећена овом белгијском генију, као и самостална изложба новосадског мајстора стрипа и карикатуре Радича Мијатовића Мише, омиљеног југословенског аутора од краја седамдесетих. 

На програмима Нифеста ће учествовати и легендарни стрипар и илустратор, човек из најславнијих светских антологија стрипа Жељко Пахек, али и друга позната лица поп-културе, омиљена код Нишлија: Алекса Гајић, Дејан Стојиљковић, Игор Крстић, Дејан Најдановић Најда, Игор Марковић и други. 

Забавни програми са певањем (без пуцања)

Бесплатне уметничке радионице за децу, родитеље и све које воле стрип, илустрацију и концепт-арт за филмове и видео-игре водиће проф. Влада Весовић, који већ 26 школских година управља чувеном уметничком школом „Ђорђе Лобачев“ у Београду.

Сајам издавача представиће Нишлијама најновија издања са знатним попустима. У Нишу ће се појавити „Систем комикс“, „Комико“, „Макондо“, „Бели пут“, „Чаробна књига“, „Форма Б“, „Бесна кобила“, СКЦ Нови Сад, „Модести стрипови“, као и „Девета димензија“ из Републике Српске / БиХ.

Музика је неизбежни део стрипског миљеа, те се једна трибина зове „Стрип и рокенрол – плач иза тамних наочара“. Биће и серија концерата током целог фестивала у Амфитеатру на Кеју. Након Лондона и Београда, и публика Ниша ће уживо чути гитарске мајсторије Бојана М. Ђукића, међународног стрипског професионалца, који је задужио европски стрип утемељивши пре четири деценију групу „Београдски круг 2“. У оквиру музичког програма „Рокенрол каиш на стрипској табли“ наступаће и „Господин Пинокио“, „Мокри џез“, „Декстер“, „Револјушн“ и „Опозит веј“.

Нови сајт фестивала од сада је на међународном домену www.nifest.com. За сада постоји на српском језику, ћирилицом и латиницом, а у будућности ће укључивати и друге језике као и архиву претходних фестивалских година. 

Организатори Нифеста су Нишки културни центар и Удружење љубитеља стрипа „Бранко Плавшић“. Директор фестивала је Срђан Савић, а уметнички директор Зоран Николић. Партнери фестивала су Удружење стрипских уметника Србије и Центар за уметност стрипа из Београда. •

ПРОГРАМ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА СТРИПА НИФЕСТ 2018

Ниш, Србија

www.nifest.com

ЧЕТВРТАК, 24. 5. 2018.

10:00 – 20:00 САЈАМ СТРИПСКИХ ИЗДАВАЧА (место дешавања: Павиљон у Тврђави)

14.30 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НИФЕСТА (Павиљон у Тврђави)

15:00 Стриповање: МУРАН – ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА учествује: Сабахудин Мурановић Муран, стрипски аутор, илустратор и карикатуриста (Павиљон у Тврђави)

16:00 Панел-дискусија: ПИСМЕНОСТ И ЈЕЗИК СТРИПА, Поводом дана Словенских просветитеља Ћирила и Методија (Павиљон у Тврђави)

18:00 Отварање изложбе ФАФНЕР: КРОЗ ВЕКОВЕ (Галерија Нишког културног центра)

20:00 Отварање изложбе БОБАН САВИЋ ГЕТО: ДОБРОДОШЛИ У ГЕТО 17 (Салон 77 у Тврђави)

ПЕТАК, 25. 5. 2018.

10:00 – 20:00 САЈАМ СТРИПСКИХ ИЗДАВАЧА (Павиљон у Тврђави)

12:00 ОТВОРЕНА СТРИПСКА РАДИОНИЦА, учествује: Владимир Весовић, стрипски аутор и педагог (Павиљон у Тврђави)

15:00 Стриповање: ПУТОВАЊЕ КРОЗ ИТИНЕРЕР СТРИПА СЕ НАСТАВЉА... учествује: Владимир Тополовачки, стрипски историчар (Павиљон у Тврђави)

16.00 МАЈСТОРИ ЦРТАЈУ ЗА ВАС: ДРУЖЕЊЕ СА СТРИПСКИМ АУТОРИМА (Павиљон у Тврђави)

16:30 Стриповање: ДУХ ДИШЕ ГДЕ ХОЋЕ... ЕКСПАНЗИЈА ДУХОВНОГ СТРИПА учествује: Зоран Стефановић, писац и историчар културе (Павиљон у Тврђави)

18:00 Стриповање: СТРИП И РОКЕНРОЛ – ПЛАЧ ИЗА ТАМНИХ НАОЧАРА (Павиљон у Тврђави)

19:00 ДОДЕЛА ФЕСТИВАЛСКИХ ПРИЗНАЊА (Павиљон у Тврђави)

20:30 Музички програм РОКЕНРОЛ КАИШ НА СТРИПСКОЈ ТАБЛИ наступају: Бојан М. Ђукић, Декстер, Господин Пинокио (Амфитеатар на Кеју)

СУБОТА, 26. 5. 2018.

10:00 – 20:00 САЈАМ СТРИПСКИХ ИЗДАВАЧА (Павиљон у Тврђави)

12:00 ОТВОРЕНА СТРИПСКА РАДИОНИЦА, учествује: Владимир Весовић, стрипски аутор и педагог (Павиљон у Тврђави)

14:00 Стриповање: ТРЕТМАН СРПСКИХ СТРИПСКИХ ФЕСТИВАЛА – СТРИПСКЕ СЛАМКЕ МЕЂУ ВИХОРОВЕ, учествују: Драган Лазаревић (Dragan de Lazare), председник Гашиног сабора, фестивала хумористичко-карикатуралног и породичног стрипа, Небојша Весовић, директор Међународне стрип конференције Крагујевац, Зоран Стефановић, управник Центра за уметност стрипа; Зоран Николић, уметнички директор Нифеста, Срђан Савић, директор Нифеста и представници других фестивала (Павиљон у Тврђави)

15:30 Стриповање: ЗЛАТНА МУЊА – ПРИЧА О ВЕЛИКОМ БЛЕКУ, учествују: Габријеле Фереро, уредник „Великог Блека“ у Италији, Срђан Савић, директор Нифеста, Милан Илић, графички уредник „Великог Блека“ (Павиљон у Тврђави)

16:30 Стриповање: ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОСАДСКЕ СТРИП-СЦЕНЕ, учествује: Јован Гверо, уредник Студенског културног центра у Новом Саду (Павиљон у Тврђави)

17:00 Стриповање: ПРЕДЕО ЦРТАН МИТОВИМА, учествује: Петар Меселџија, стрипски аутор, сликар и илустратор (Павиљон у Тврђави)

18.00 Стриповање: СЛОБОДА 2018, учествују: Алекса Гајић, стрипски аутор, Дејан Стојиљковић, писац и стрипски сценариста, Дејан Најдановић Најда, вокални солиста, Игор Марковић, уредник у „Систем комиксу“ (Павиљон у Тврђави)

20:30 Музички програм РОКЕНРОЛ КАИШ НА СТРИПСКОЈ ТАБЛИ, наступају: Мокри џез, Опозит веј, Револјушн (Амфитеатар на Кеју)

НЕДЕЉА, 27. 5. 2018.

10:00 – 18:00 САЈАМ СТРИПСКИХ ИЗДАВАЧА (Павиљон у Тврђави)

 

Коментара: 0


#   Ниш   Горан Ракић   Бесна Кобила   Срђан Савић   Саша Јовановић   Зоран Николић   Нови Сад   Нишки културни центар   Павиљон у Тврђави   Дејан Најдановић   Игор Крстић   Дејан Стојиљковић   Салон 77   Међународни фестивал стрипа   Нифест   Дечји културни центар   илустрација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима