Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови ред вожње на српским пругама

Bookmark and Share

Ниш 09.12.2018. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Ступио на снагу нови ред вожње на српским пругама и важиће до 14. децембра наредне године, саопштила је "Инфраструктура железнице Србије".

Фото: Железнице Србије
Фото: Железнице Србије

У путничком железничком саобраћају од данас свакодневно ће на српским пругама саобраћати укупно 400 возова, од чега 24 међународна и погранична, 239 даљинских и локалних у унутрашњем саобраћају, 134 БГ Воза и три агенцијска.

Једини оператер у путничком саобраћају је железничка компанија "Србија Воз".

У теретном саобраћају на пругама "Инфраструктуре железнице Србије" у наредних годину дана биће укупно пет превозника, што је за два више него прошле године, а већи број оператера чека на добијање дозвола и траса за организацију робног железничког транспорта.

"У нови ред вожње ушли смо са око 721 километром пруга, на којима је могућа брзина возова између 100 и 120 километара на сат. У односу на претходни ред вожње, повећали смо и осовинско оптерећење на пругама Рума-Шабац-Брасина, Нови Сад - Зрењанин и Пожаревац - Мајданпек - Прахово Пристаниште", пише у саопштењу.

Као најзначајније истиче се да је јединој деоници Коридора 10, где је осовинско оптерећење било 20 тона по осовини Ресник - Младеновац - Велика Плана, осовинско оптерећење повећано на 22,5 тона по осовини.

"Захваљујући пројектима изградње и модернизације српских железница у протеклих пет, шест година, уз пуну подршку и помоћ Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ми данас на српским пругама имамо око 40 деоница на којима наши возови могу да развију максималну брзину између 100 и 120 километара на сат", изјавио је генерални директор "Инфраструктуре железнице Србије" Мирољуб Јевтић, који је током ноћи преласка на нови железнички ред вожње обишао железничке чворове Суботица, Нови Сад и Београд.

Тако по новом реду вожње брзинама између 100 и 120 километара на сат возови могу да саобраћају, поред осталог, и на деоницама пруга између Батајнице и Шида, на нишкој и барској прузи, на прузи Панчевачки мост - Панчево Главна, али и на пругама Пирот - Димитровград, Футог - Оџаци, Каравуково - Богојево и Краљево - Чачак.

Током наредне године, како се наводи, биће настављени радови на изградњи пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада.

Предстоји и почетак радова на реконструкцији пруга Ниш - Димитовград из кредита Европске инвестиционе банке, Ниш - Брестовац из ИПА фондова и Јајинци - Мала Крсна, из кредита Европске банке за обнову и развој.

Повећању брзина на српским пругама допринос ће дати и наставак реализације пројекта реконструкције регионалних пруга у Србији.

"Инфраструктура Железнице Србије" у протеклих годину дана пет путних прелаза осигурала је најсавременијом аутоматском опремом, по први пут почело је опремање путних прелаза рефлекторским осветљењем, видео надзором и вибро тракама, а већи број путних прелаза грађевински је уређен. У наредној години, захваљујући средствима из кредита Европске банке за обнову и развој, 25 путних прелаза биће опремљено видео надзором и рефлекторским осветљењем.

Поред тога, средствима Светске банке од 13 милиона долара, савременим осигурањем биће опремљено 60 путних прелаза широм Србије, а план је да тендерске процедуре за овај посао започну већ у марту наредне године.

У претходних годину дана "Инфраструктура железнице Србије" отпочела и реконструкцију станичних зграда, у које је током 2018. године уложила 100 милиона динара, а ова акција ће бити настављена и у наредној години, наведено је у саопштењу.

Коментара: 0


#   Ниш   Пирот   Велика Плана   Железнице Србије   Брестовац   Јужна Србија Инфо   видео надзор   Нови Сад   ред вожње   брзе пруге
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима