Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње августовска мала матура

rssBookmark and Share

Нишавски округ 21.08.2017. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

У Србији почиње полагање завршног испита у августовском року-августовска мала матура. За непопуњена места у средњим школама пријављиваће се мали матуранти који у јуну нису могли да полажу завршни испит.

Фото: Белами
Фото: Белами

У Нишавском округу остало је још око 190 места углавном на трогодишњим смеровима.

Осмаци који нису у јуну полагали завршни ипсит, у понедељак 21. августа решаваће тестове из српског језика за малу матуру. Према календару Министарства просвете, тест из математике осмаци ће решавати у уторак, а 23.августа пред њима ће се наћи и задаци из комбинованог теста и питања из историје, географије, биологије, хемије и физике.

У школској управи у Нишу сматрају да ће на завршни испит сада изаћи око четрдесет ђака. Осмацима који сада полажу малу матуру на располагању је око 190 непопуњених места у неколико нишких, али и школа у општинама које припадају Нишавском округу.

„Мала матура која се организује у августу спроводи се на исти начин као и завршни испит у јуну, а разлика је само у томе што сви кандидати, без обзира из које су школе, тестове полажу у једној школи. У овом случају се ради о ОШ „Учитељ Таса“, али се може десити да за то буде одређена и једна школа у Алексинцу и Сврљигу“, кажу у Окружној уписној комисији.Решавање тестова почиње у девет и трајаће до 11 сати.Испит се полаже под истим условима као и у јуну . И бодовање је исто па из школе могу да имају максималних 70, а са теста макисмалних 30 поена. У Нишу слободних места има у Грађевинској школи „Неимар“, у Школи моде и лепоте , у Прехрамбено-хемијској школи.Места за будуће средњошколце биће и у Машинској школи као и у Трговинској. Слободних места има и у одељењу Економске школе у Дољевцу.

Када се ради о средњим стручним школама у њима је остало још 165 места од којих су 78 на трогодишњим смеровима и 87 на четворогодишњим. Слободних места има и у нишким гимназијама, али углавном у специјализованим филолошким, математичким и одељења за даровите физичаре. Нису попуњена ни билингвална одељења, али за ова места могу да конкуришу само они ученици који су у јуну полагали пријемне испите у некој од сличних школа, али нису успели да се упишу.

Завршни испит је обавезан за све ученике основних школа без обзира да уписују или не средње школе јер је то доказ да су зваршили основне школе.Колико бодава су успели да освоје матуранти ће сазнати, прелиминарно, 24. августа, а коначно два дана касније.

 

Коментара: 0


#   Нишавски округ   Мала матура   средња школа   Школска управа   средње школе   уписни рок
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима