Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да одмор не постане кошмар, припремите аутомобил пред пут на море

Bookmark and Share

Македонија 23.06.2019. Јужна Србија Инфо

Гужве на границама за многе су најлошија слика с путовања. Свакако, савет да аутомобил преконтролишете пред пут, како се годишњи одмор не би претворио у кошмар. На шта треба обратити пажњу и без којих докумената, осим пасоша, не би требало да кренете на пут?

Да одмор не постане кошмар, припремите аутомобил пред пут на море

Пре него што се точкови закотрљају ка дестинацији за одмор, гас би требало дати до аутомеханичара на основни преглед возила.

Атомобил и одлазак на одмор"То је преглед светлосне сигнализације, ту спадају фарови, стоп светла, мигавци. Онда имамо течности то су уље, кочиона течност, имамо ветробранску течност и течност за хлађење. Затим имамо преглед кочионог система, управљачког механизма. Електричар евентуално може само да провери стање акумулатора", каже Срђан Ранчић из Ауто центра С8.

Све то, уз проверу клима уређаја, а без евентуалних поправки, кошта око 5.000 динара.

Када аутомобил прође неопходан, детаљан преглед пред пут на море опуштања нема. Потом треба пронаћи и спаковати резервни кључ јер у случају да се оригинал негде на путовању изгуби, то може створити додатне трошкове који би били огромни. Такође, неопходно је спаковати и потребна документа.

"Уколико возач путује возилом које није у његовом власништву потребно је да има доволу за управљање туђим возилом у иностранству и цена је 1.500 динара, а она важи годину дана. Такође, за поједине земље у Европи потребна је и даље међународна возачка дозвола коју издаје АМСС, цена је око 2.800 динара и она важи три године и такође за путовање у поједине земље као што су нпр. БиХ и Македонија потребан је зелени картон, а он се вади у осигуравајућој кући у којој возило има полису осигурања", наводи Марија Милутиновић из АМСС: 

А, иако није обавезно, осигурање "Помоћ на путу" је пожељно имати, посебно у иностранству, сматрају стручњаци.

"Чланарина за помоћ на путу обично бесплатно обухвата шлеповање у случају саобраћајне незгоде а уколико дође до квара који није настао услед саобраћајне незгоде, онда се даје одређен број бесплатних километара. У случају шлеповања, просечна цена ако причамо о нашим службама јесте негде око 50 центи по километру, а пошто се рачуна километража у доласку и одласку то значи да је рецимо релација Београд-Солун негде око 630 евра", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја. 

Да вас на одмору не боли глава, савет да са припремом документације и возила кренете на време и не без мање од 10.000 динара у џепу.

ВИДЕО:РТС


#   аутомобили   одмор   Дамир Окановић   путовање   припреме   Македонија   Марија Милутинов   технички преглед   електричар
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима