Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da odmor ne postane košmar, pripremite automobil pred put na more

Bookmark and Share

Makedonija 23.06.2019. Južna Srbija Info

Gužve na granicama za mnoge su najlošija slika s putovanja. Svakako, savet da automobil prekontrolišete pred put, kako se godišnji odmor ne bi pretvorio u košmar. Na šta treba obratiti pažnju i bez kojih dokumenata, osim pasoša, ne bi trebalo da krenete na put?

Da odmor ne postane košmar, pripremite automobil pred put na more

Pre nego što se točkovi zakotrljaju ka destinaciji za odmor, gas bi trebalo dati do automehaničara na osnovni pregled vozila.

Atomobil i odlazak na odmor"To je pregled svetlosne signalizacije, tu spadaju farovi, stop svetla, migavci. Onda imamo tečnosti to su ulje, kočiona tečnost, imamo vetrobransku tečnost i tečnost za hlađenje. Zatim imamo pregled kočionog sistema, upravljačkog mehanizma. Električar eventualno može samo da proveri stanje akumulatora", kaže Srđan Rančić iz Auto centra S8.

Sve to, uz proveru klima uređaja, a bez eventualnih popravki, košta oko 5.000 dinara.

Kada automobil prođe neophodan, detaljan pregled pred put na more opuštanja nema. Potom treba pronaći i spakovati rezervni ključ jer u slučaju da se original negde na putovanju izgubi, to može stvoriti dodatne troškove koji bi bili ogromni. Takođe, neophodno je spakovati i potrebna dokumenta.

"Ukoliko vozač putuje vozilom koje nije u njegovom vlasništvu potrebno je da ima dovolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu i cena je 1.500 dinara, a ona važi godinu dana. Takođe, za pojedine zemlje u Evropi potrebna je i dalje međunarodna vozačka dozvola koju izdaje AMSS, cena je oko 2.800 dinara i ona važi tri godine i takođe za putovanje u pojedine zemlje kao što su npr. BiH i Makedonija potreban je zeleni karton, a on se vadi u osiguravajućoj kući u kojoj vozilo ima polisu osiguranja", navodi Marija Milutinović iz AMSS: 

A, iako nije obavezno, osiguranje "Pomoć na putu" je poželjno imati, posebno u inostranstvu, smatraju stručnjaci.

"Članarina za pomoć na putu obično besplatno obuhvata šlepovanje u slučaju saobraćajne nezgode a ukoliko dođe do kvara koji nije nastao usled saobraćajne nezgode, onda se daje određen broj besplatnih kilometara. U slučaju šlepovanja, prosečna cena ako pričamo o našim službama jeste negde oko 50 centi po kilometru, a pošto se računa kilometraža u dolasku i odlasku to znači da je recimo relacija Beograd-Solun negde oko 630 evra", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

Da vas na odmoru ne boli glava, savet da sa pripremom dokumentacije i vozila krenete na vreme i ne bez manje od 10.000 dinara u džepu.

VIDEO:RTS

video...

Komentara: 0


#   automobili   odmor   Damir Okanović   putovanje   pripreme   Makedonija   Marija Milutinov   tehnički pregled   električar
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima