Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da odmor ne propadne – šest saveta pre nego što krenete na put automobilom

Bookmark and Share

16.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Epidemija nas je odvikla od duge vožnje, koncentracija je smanjena, velike vrućine na opažanje utiču loše kao i alkohol, a iznenađenja na putovanju mogu pokvariti odmor. Ovo je šest stvari koje treba da znate pre nego što na putovanje krenete automobilom.

Da odmor ne propadne – šest saveta pre nego što krenete na put automobilom

Automobil mora na ispit pre puta

Servis automobila je na prvom mestu. Vozilo mora da se pripremi mnogo pre polaska na put, najmanje 15 dana, kako bi se na vreme uočili i otklonili eventualni kvarovi.

Treba proveriti pneumatike, vitalne delove, kao što su vešanje, kočnice, koliko automobil troši ulja. Cene delova u susednim zemljama mogu biti veoma visoke, pa samo pucanje zupčastog kaiša u Severnoj Makedoniji može koštati i nekoliko hiljada evra. 

Na naplatnim rampama čekanja nema, ali postoji jedno usko grlo

Na putevima je više automobila, saobraćaj je pojačan, jer su mnogi krenuli na odmor i zemlji u inostranstvu.

Zbog većih kolona treba uvek imati ispravan klima-uređaj i napunjen mobili telefon. 

Najbolje je koristiti auto-puteve, ali treba biti spreman na moguća višesatna čekanja na granici. Na naplatnim rampama čekanja nema, a jedino usko grlo je naplatna rampa kod Čačka.

 Besplatno šlepanje uz članstvo u AMSS-u

Šlep-službe su veoma skupe. Vozačima se preporučuje učlanjenje u Auto-moto savez Srbije, pošto članstvo obezbeđuje jedno besplatno šlepanje vozila. 

Drakonske kazne u inostranstvu

Kazne za saobraćajne prekršaje u susednim zemljama mogu da budu drakonske. Kad nemate dečje sedište, u Grčkoj možete platiti kaznu i do 350 evra, a prolazak na crveno može koštati 500 evra.

Odmor može pokvariti i način plaćanja kazni. Na primer, u Severnoj Makedoniji kazna se ne plaća na licu mesta u gotovini, već se dobije dokument uz koji se kazna plaća u pošti, a potom se taj papir donosi policiji koja vam daje potvrdu.

Vrućine utiču kao da ste pili alkohol, kako izbeći temperaturni šok

Lekari kažu da vrućine imaju uticaj sličan alkoholu, usporene su reakcije, a opažanje je slabije.

Što se tiče klime u vozilu, stručnjaci savetuju da se uređaj isključi tri do pet minuta pred kraj putovanja.

Treba pojačati ventilaciju da bi spoljni vazduh polako počeo da ulazi u vozilo, kako bi se temperatura u vozilu izjednačila sa spoljnom, da ne biste imali temperaturni šok kada izađete.

Epidemija nas je odvikla od duge vožnje – potrebni češći odmori

Statistika je nemilosrdna i podseća da je najviše nastradalih u saobraćajnim nesrećama u julu i avgustu, kada se koriste letnji godišnji odmori.

Restriktivne mere, usvojene u borbi protiv koronavirusa, odvikle su nas od vožnje i dužih putovanja, na koja se treba ponovo navići. Neophodne su češće pauze: odmorite se na svaka četiri sata.

Lekari kažu da je za čoveka prirodno da spava noću i da samim tim na put treba krenuti danju. Energetska pića i psihoaktivne supstance ne treba koristiti.


#   saobraćaj   automobili   vremenska prognoza   odmor   vožnja   putovanje   letovanje
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima