Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да одмор не пропадне – шест савета пре него што кренете на пут аутомобилом

Bookmark and Share

16.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Епидемија нас је одвикла од дуге вожње, концентрација је смањена, велике врућине на опажање утичу лоше као и алкохол, а изненађења на путовању могу покварити одмор. Ово је шест ствари које треба да знате пре него што на путовање кренете аутомобилом.

Да одмор не пропадне – шест савета пре него што кренете на пут аутомобилом

Аутомобил мора на испит пре пута

Сервис аутомобила је на првом месту. Возило мора да се припреми много пре поласка на пут, најмање 15 дана, како би се на време уочили и отклонили евентуални кварови.

Треба проверити пнеуматике, виталне делове, као што су вешање, кочнице, колико аутомобил троши уља. Цене делова у суседним земљама могу бити веома високе, па само пуцање зупчастог каиша у Северној Македонији може коштати и неколико хиљада евра. 

На наплатним рампама чекања нема, али постоји једно уско грло

На путевима је више аутомобила, саобраћај је појачан, јер су многи кренули на одмор и земљи у иностранству.

Због већих колона треба увек имати исправан клима-уређај и напуњен мобили телефон. 

Најбоље је користити ауто-путеве, али треба бити спреман на могућа вишесатна чекања на граници. На наплатним рампама чекања нема, а једино уско грло је наплатна рампа код Чачка.

 Бесплатно шлепање уз чланство у АМСС-у

Шлеп-службе су веома скупе. Возачима се препоручује учлањење у Ауто-мото савез Србије, пошто чланство обезбеђује једно бесплатно шлепање возила. 

Драконске казне у иностранству

Казне за саобраћајне прекршаје у суседним земљама могу да буду драконске. Кад немате дечје седиште, у Грчкој можете платити казну и до 350 евра, а пролазак на црвено може коштати 500 евра.

Одмор може покварити и начин плаћања казни. На пример, у Северној Македонији казна се не плаћа на лицу места у готовини, већ се добије документ уз који се казна плаћа у пошти, а потом се тај папир доноси полицији која вам даје потврду.

Врућине утичу као да сте пили алкохол, како избећи температурни шок

Лекари кажу да врућине имају утицај сличан алкохолу, успорене су реакције, а опажање је слабије.

Што се тиче климе у возилу, стручњаци саветују да се уређај искључи три до пет минута пред крај путовања.

Треба појачати вентилацију да би спољни ваздух полако почео да улази у возило, како би се температура у возилу изједначила са спољном, да не бисте имали температурни шок када изађете.

Епидемија нас је одвикла од дуге вожње – потребни чешћи одмори

Статистика је немилосрдна и подсећа да је највише настрадалих у саобраћајним несрећама у јулу и августу, када се користе летњи годишњи одмори.

Рестриктивне мере, усвојене у борби против коронавируса, одвикле су нас од вожње и дужих путовања, на која се треба поново навићи. Неопходне су чешће паузе: одморите се на свака четири сата.

Лекари кажу да је за човека природно да спава ноћу и да самим тим на пут треба кренути дању. Енергетска пића и психоактивне супстанце не треба користити.


#   саобраћај   аутомобили   временска прогноза   одмор   вожња   путовање   летовање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима