Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saveti za putovanje sa dodatnim prostorom

Bookmark and Share

31.10.2023. Nikola Stojanović

Kada planirate duža putovanja, aktivni odmor ili samo imate potrebe za više prostora za vaš prtljag, krovni koferi su odličan dodatak vašem vozilu. Ovi praktični dodaci omogućavaju vam da efikasno iskoristite prostor na krovu automobila kako biste preneli sve što vam je potrebno. 

krovni koferi
krovni koferi

 

Razlozi za upotrebu krovnih kofera

Pre nego što se odlučite za krovni kofer, razmotrite razloge zašto želite da ga koristite. Krovni koferi su odlični za:
Povećanje kapaciteta prtljažnika-omogućavaju vam da prenesete dodatni prtljag, sportsku opremu, bicikle i druge stvari koje vam trebaju na putovanju.
Očuvanje unutrašnjeg prostora-krovni kofer oslobađa unutrašnji prostor vozila, omogućavajući više mesta za putnike i udobnost tokom putovanja.
Putovanja sa kućnim ljubimcima-ako putujete sa kućnim ljubimcima, krovni kofer može da bude koristan kako bi se njima omogućila veća sloboda kretanja unutar vozila.

 

Vrste krovnih kofera

Postoji nekoliko vrsta krovnih kofera, uključujući:
Tvrdi krovne koferi su najčešće izrađeni od plastike ili metala i pružaju izvanrednu zaštitu.Tvrdi koferi su dobar izbor za putovanja gde je potrebna zaštita od vode i prašine.
Mekani krovni koferi  su lakši od tvrdih i obično izrađeni od tkanine. Idealni su za lakši teret i lako se skladište kada nisu u upotrebi.
Krovne kutije sa bočnim otvaranjem omogućavaju lakši pristup prtljagu i olakšavaju postavljanje stvari.

 

Montaža i sigurnost

Montaža krovnog kofera može da varira u zavisnosti od modela i proizvođača. Pre montaže, pažljivo proučite uputstva i obavezno se pridržavajte preporučenih težinskih ograničenja. Takođe, pobrinite se da su svi delovi dobro zategnuti kako biste izbegli potencijalne probleme tokom vožnje.

Takođe, obratite pažnju na sigurnost prtljaga. Upotrebom kvalitetnih kaiševa i bravica možete da osigurate da vaš prtljag ostane siguran tokom putovanja.

 

Distribucija težine i aerodinamika

Kada pakujete krovni kofer, važno je ravnomerno da rasporedite težinu kako bi se održala stabilnost vozila. Pripazite da ne preopteretite krovni kofer, što može da utiče na upravljanje vozilom i poveća potrošnju goriva.
Takođe, imajte na umu da krovni koferi mogu da utiču i na aerodinamiku vozila, povećavajući otpor vazduha i smanjujući efikasnost goriva. Pokušajte da smanjite aerodinamički otpor izborom aerodinamičnih krovnih kutija i smanjenjem brzine vožnje na auto-putu.

 

Pravila i zakoni

Pre nego što se upustite u putovanje sa krovnim koferom, važno je da se informišete o svim relevantnim zakonima i propisima koji se tiču njihove upotrebe kako biste bili sigurni da ste u skladu sa svim pravilima. Ograničenja u vezi sa visinom i težinom krovnog kofera variraju od mesta do mesta, pa je važno da budete dobro upućeni u lokalne i međunarodne regulative.

Na primer, neka mesta mogu da imaju ograničenja u visini krovnog kofera kako bi se obezbedila sigurnost u tunelima ili pod nadvožnjacima.

Preporučljivo je da se unapred konsultujete sa saobraćajnim propisima i pravilima za putovanje u zemlji ili regiji u kojoj planirate da koristite krovni kofer kako biste bili sigurni da ćete da se pridržavate svih zakonskih zahteva. Ovo će vam pomoći da izbegnete neprijatne situacije na putu i osigurate bezbednost za sebe i druge učesnike u saobraćaju.


Krovni koferi su praktičan dodatak za putnike koji žele više prostora za svoj prtljag. Pravilnim izborom, montažom i sigurnosnim merama, možete da uživate u dodatnom prostoru za prtljag bez komplikacija. Bez obzira na vašu destinaciju, krovni koferi omogućavaju više mogućnosti i udobnosti tokom putovanja.

 


#   automobili   putovanje
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima