Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дечији осмех је најлепши и највреднији, али само ако су зуби здрави

Bookmark and Share

28.07.2017. Никола Стојановић

Здрави зуби су од посебног значаја за развој детета и због тога се превенција болести зуба и уста најбоље спроводе у дечјем узрасту. Дечији стоматолог треба да распознаје здрава ткива усне шупљине као и болесна стања и поремећаје развитка.

Дечији осмех је најлепши и највреднији, али само ако су зуби здрави

Превенција зуба је најбољи лек 

Превентивне мере су најважније а обухватају правилну хигијену уста и зуба коју кроз едукацију деце у приватним и државним вртићима и коју у почетку изводе родитељи, помажући детету и контролишући исправно спровођење. Затим здрава исхрана малог детета треба да буде таква да омогући интезивну функцију органа за жвакање и самих зуба. За нормалну изградњу сталних зуба потребно је користити флуор а у циљу заштите изниклих млечних зуба.

Редовна посета стоматологу је најважнија мера а санација обољења зуба и уста је неопходна у циљу благовременог спречавања њиховог ширења и настајања компликација. 

Не дозволите да дође до лечења зуба

Лоше навике, сисање прстију, усана, цуцле, дуго коришћење флашице и слично могу проузроковати разне деформације зуба и вилица па их треба спречавати.
Уколико дође до нежељених компликација, деструкције и вађења зуба, честе и обимне повреде зуба, бројне аномалије зуба захтевају протетско збрињавање деце које може бити и врло компликовано за извођење.

Протетичку рехабилитацију треба прилагодити узрасту детета и стању зуба како би се што боље задовољиле потребе детета у одговарајућој фази развитка органа за жвакање. Због свега тога потребна је велика сарадња стоматолога, детета и родитеља како при изради тако и при коришћењу протетске надокнаде.

Код разних форми каријеса на млечним и сталним зубима после адекватног лечења може се извршити реконструкција природне крунице зуба вештачким круницама. 

Врсте круница 

Најједноставији и најефикаснији начин је коришћење готових круница, произведених према облику млечних кутњака, различитих величина од танког танког челика. Ова врста крунице поред једноставне и брзе израде обезбеђује добар контакт зуба и жвакања, а једини недостатак је естетски изглед металне крунице

У исту сврху могу се користити ливене крунице од племенитих метала са могућности коришћења белих фасета ради бољег естетског изгледа поред функционалног. Металне крунице се користе и код структурних аномалијазубних ткива (глеђи и дентина), код прелома дела зуба при лечењу услед оштећења од каријеса. Најчешће индикације за израду круница на сталним зубима како деце тако и одраслих су компликације каријеса, трауме зуба и разне аномалије зуба.

Савремени естетски материјали су велика помоћ данашњице у изради разних врста круница које омогућавају директну надокнаду изгубљених делова зуба па чак и враћање одломљеног дела зуба „лепљењем“ са композитним материјалима. Овим материјалима се може скоро без икаквог брушења кориговати облик зуба, боја, разне неправилности структуре и значајно одложити класична протетска рехабилитација до момента кад је то изводљиво. На тај начин се обнављају и чувају природне крунице зуба.

Савременим естетским и фасетним материјалима врши се збрињавање појединих зуба круницама. Појединачне врсте круница изграђују се од специјалне врсте керамике, композитних материјала и сл. и не захтевају металну подлогу а омогућавају добру естетику. Класичне керамичке круне захтевају веће брушење зуба.

Сви пацијенти који имају протетске крунице у устима припадају групи пацијената високог ризика за разна обољења уста и зуба и мора се о томе посветити пажња.

Закључак и савет којег се морамо придржавати

Било да су деца или одрасли пацијенти сви морају бити добро едуковани и мотивисани у одржавању оралне хигијене да би се сачувала здрава зубна и усна ткива, а тиме и израђене крунице као и друге протетске надокнаде.

Не смемо заборавити ни примену флуорида (пасте за зубе, повремено испирање уста са растворима флуорида средње концентрације), правилан начин исхране а од посебног значаја су редовне контроле код стоматолога. 

Коментара: 0


#   деца   стоматологија   зуби
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима