Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Избор вртића није баук

Bookmark and Share

03.09.2018. Никола Стојановић

Како да објасните детету да креће у вртић? Детету се пружа шанса да се први пут дружи са децом која нису из његовог комшилука.

Вртић, илустрација
Вртић, илустрација

Како да објасните детету да креће у вртић? Први дан у вртићу–плакање, паника, страх, љутња…То се деси уколико не припремите психички своје дете за нову ситуацију-нову заједницу и нова лица. У крајњем случају такви дани ће се понављати уколико не причате свом детету свакога дана да иде на веома лепо место, где се деца друже и уче нове ствари. Сама ситуација, где се дете ођедном упозна са још двадесетак полазника је лепо и ново искуство за дете. У почетку чудно, јер неће оно бити главно и у центру пажње, већ ће сви бити једнаки “у очима” васпитача.

Детету се пружа шанса да се први пут дружи са децом која нису из његовог комшилука. Другара којег стекне у вртићу може бити другар за цео живот. Нешто је посебно у атмосфери пуне деце, која једу, играју се, уче и дремкају у истој просторији. Посебно су слатки тренуци када васпитачи одреде време за одмор и дремку, па тако шћућурена дечица као из ината не спавају, већ се само осмехују једни другима. 

Стручни васпитачи ће мудро осмишљеним програмом научити ваше дете корисним вештинама и упутити га да буде спремно на изненадне промене у животу – као што је полазак у школу. Не памти свако свој полазак у школу, али то је велики корак у животу детета, током којег се привикава на свакодневне обавезе и стицање радне навике.  Отприлике, вртићи су слични томе, само што је програм прилагођен млађој деци, односно прилагођен је деци предшколског узраста. 

Записујте све занимљивости, згоде и незгоде које се дешавају вашем детету у том периоду и када ваше дете одрасте дајте му да прочита, биће му драго да осети повезаност са тим временом, проведеним у заједницама као што су вртићи, јер они раде пола вашег посла - старају се да ваше дете буде здраво, добро и културно.  

Приватни или државни вртићи

Исто је са сваком другом делатношћу: треба поправити зуб код приватног стоматолога – плати; треба урадити снимање плућа код приватника – плати. Али вртић, плаћате и државни и приватни. Приватни вртићи су скупљи од државних, то је чињеница, а ми не покушавамо да вам замаглимо поглед. Јасно је да онај вртић који пружа више могућности, више и кошта. Некада су приватни вртићи нужда, јер нема довољно места у државним вртићима. А, некада су и први избор. Такође је важно одабрати акредитовани вртић, а овде можете видети списак приватних вртића.

Олакшавајућа околност за родитеље у финансијском смислу, јесте то што приватни вртићи све више постају акредитовани, те се остварује процес субвенционисања. То значи да родитељи плаћају цео износ на почетку месеца, а од државе добијају, тј.држава им враћа део трошкова за претходни месец. Држава може родитељима за претходни месец исплатити и трошкове у максималном износу (максимални износ представља економску цену државног вртића).  

Међутим, има “цаке”. Родитељи добијају максималан износ за претходни месец само ако њихово дете није било одсутно ни један једини дан. Што значи, ако ваше дете буде одсутно пар дана, од државе ћете добити преполовљене трошкове, самим тим ваша рата за вртић је испала већа, него што сте хтели. Како видимо, нису приватни вртићи ништа скупљи од државних ако све буде у реду.

Коментара: 0


#   деца   вртићи
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима