Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Издавање станова - питања које морате поставити када тражите стан

Bookmark and Share

22.06.2020. Никола Стојановић

Јако је важно знати која питања би требало да поставите приликом изнајмљивања стана, посебно у раним фазама када тек почињете са потрагом. Можда ћете одмах обићи прелеп стан и помислити да је то идеално решење за вас.

Издавање станова - питања које морате поставити када тражите стан

Међутим, постоји пуно питања која бисте требали да постављате током обиласка стана како бисте осигурали да тај стан заиста буде идеалан за вас. Ево која су то питања:

Јако је важно знати која питања би требало да поставите приликом изнајмљивања стана, посебно у раним фазама када тек почињете са потрагом. Можда ћете одмах обићи прелеп стан и помислити да је то идеално решење за вас. Међутим, постоји пуно питања која бисте требали да постављате током обиласка стана како бисте осигурали да тај стан заиста буде идеалан за вас. Ево која су то питања:

1. Како се плаћа кирија?

Овај одговор може да варира од стана до стана и од станодавца до станодавца. Већина станодаваца и даље преферира да по кирију долази лично и да она буде изражена у еурима, али ово заиста зависи од сваког појединачног станодавца. Млађи станодавци и поготово они који имају поверења у особу којој изнајмљују стан пристају и на плаћање путем рачуна што значи да вас неће често проверавати. 

Такође, питајте свог потенцијалног станодавца о накнадама у случају да закасните са плаћањем кирије. Ово ћете наравно све дефинисати у уговору о закупу, али је битно да имате ове информације одмах јер оне могу бити пресудне за одабир стана за изнајмљивање. 

 

2. Постоји ли попуст за дугорочно издавање станова?

Ако планирате да се дуже време задржите у једном стану, требало би да се распитате о евентуалним променама које би могле да дођу када обновите уговор о закупу за издавање станова. Подизање цене је свакако нешто што вам неће одговарати, а постоје станодавци који су спремни да мало спусте цену уколико се кирија плати за неколико месеци унапред. 

 

3. Висина депозита и други трошкови усељења

Висина депозита је свакако нешто што морате знати пре нео што се одлучите за стан. Некада је депозит у висини једне кирије, а неретко може бити и у висини две или три кирије. Ово је свакако још једна од ставки које ћете дефинисати у вашем уговору о закупу. Битно је и дефинисати како ће се тај депозит вратити, да ли ће се он одбити за последњу кирију или станодавац мора да вам врати депозит у целости када једном решите да напустите стан. Други трошкови за усељење су вам такође битни, некада је случај да стан има нерешене старе рачуне, па се то мора решити са станодавцем пре усељења, а некада су потребне разне поправке или дораде у стану па се и то може надокнадити а да се износ умањи приликом плаћања кирије.   

 

4. Комуналије и други трошкови

Поред основних ставки које смо набројали а које укључују висину кирије, депозита и других трошкова везаних за стан, битно је да пре одлуке имате оквирну рачуницу трошкова за комуналије. Обавезно приликом гледања стана питајте за износе месечних рачуна за струју, грејање, инфостан и друге и узмите у обзир и ове трошкове приликом одабира вашег савршеног простора за становање. 

Неке од ових ставки вам могу деловати ситно, али је битно да имате план буџета да не бисте дошли у ситуацију да целокупна месечна примања дате за први месец живота у новом стану или да схватите да су комплетни трошкови ипак изнад ваших могућности.

 

Коментара: 0


#   станови   некретнине   издавање
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима