Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Колико пажње обраћамо на своје зубе - дентална хигијена и стоматолошке поликлинике 

Bookmark and Share

22.06.2020. Никола Стојановић

Чињеница је да млади немају прописну хигијену зуба и да неретко уз помоћ звакаћих гума сматрају да ће бити заштићени од каријеса.

Колико пажње обраћамо на своје зубе - дентална хигијена и стоматолошке поликлинике 

Чињеница је да млади немају прописну хигијену зуба и да неретко уз помоћ звакаћих гума сматрају да ће бити заштићени од каријеса. Зубне болести већ код деце узраста од 6 година па навише могу бити изражене. Зуби захваћени каријесом, упаљене десни, каменац и крварење али и упални процеси знани су свакој особи. Чак и поред најсавременије технологије, лоши зуби распрострањени су готово код сваке треће особе. 

Зуби као показатељ здравственог стања

Према многим истраживањима познато је да стање зуба може утицати на организам човека или да одређене болести могу утицати на стање зуба. Све у свему, зуби су уско повезани са људским органима. Поремећаји у раду штитне злезде могу учинити да се боја зуба промени, али такође и анемија. Сматра се да лоши зуби могу повећати ризик од срчаних обољења. Патологије зуба уколико нису лечене временом ће реаговати на одређене органе и указивати на упалне процесе, недостатак витамина и минерала, иритације у жлездама, поремећаје у синусима и тако даље. Лоша орална нега може бити главна за поједина догађања у цревима и желуцу, стога је веома битно да посете стоматологу буду правовремене.

Поликлиника и стоматологија

У оквиру савремених поликлиника постоје стоматолошке ординације које не само да се баве болестима зуба већ и вилице. Стоматолошка поликлиника са професионалном опремом дијагностикује опште стање усне шупљине, решава разне болести зуба и успешно врши козметичке корекције. Препоручљива је посета стоматологу једном годишње. Стоматологија као област нагло се развила у данашњици. Поликлиника обавља дијагностику, радиографију зуба и успешно спроводи лечење. Рентгенском дијагностиком се може у потпуности поставити тачно стање усне шупљине. Стоматолошка поликлиника врши и превентивне прегледе зуба и десни како би се на време уочила болест и поправила ситуација, поготово ако је у питању почетни каријес. Такође, протезе различитог дизајна могу бити постављене у њој али и спроведен процес имплантације. Количина формираних наслага, стање слузокоже, пропадљиви зуби, накупљање гноја и други проблеми загарантовано ће бити решени уз помоћ поликлиника. Подручје зуба у стоматолошким поликлиникама могуће је третирати са једињењима за избељивање, уклањати каменац, решавати проблем отицања и крварења, јачати зубе и спречавати настанак болести. Уз томографију и ласерску технологију стручњаци ће лако вршити дијагностику. Стоматолошка поликлиника са квалификованим специјалистима пружиће сваком пацијенту блистав осмех и низ превентивних мера саветујући клијенте о томе како да спрече настанак каријеса и зубних болести. Правилно прање зуба, одабир четкице и пасте неке су од водећих тема стоматолога у поликлиникама. 

Превенција и одговарајућа паста

За добру хигијену и здравије зубе потребно је користити одговарајућу пасту. Поједине пасте за зубе имају садржину флуора у себи, међутим, оне нису препоручљиве за свакодневно коришћење. За осетљивије десни и зубе препоручује се паста која садржи калцијум хлорид како би се уништиле штетне бактерије и умањило крварење. У решавању лошег задаха али и очувању микрофлоре уста веома је битно користити пасте за зубе са антибактеријским елементима као што су екстракти невена, али и витамин Е и такве пасте су препоручљиве за сваког.

Да би се постигли равни и здрави зуби и да би осмех био леп, а организам заштићен и здрав неопходно је имати добру хигијену и одлазити редовно у стоматолошке поликлинике.


 

Коментара: 0


#   стоматологија   зуби   хигијена
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима