Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koliko pažnje obraćamo na svoje zube - dentalna higijena i stomatološke poliklinike 

Bookmark and Share

22.06.2020. Nikola Stojanović

Činjenica je da mladi nemaju propisnu higijenu zuba i da neretko uz pomoć zvakaćih guma smatraju da će biti zaštićeni od karijesa.

Koliko pažnje obraćamo na svoje zube - dentalna higijena i stomatološke poliklinike 

Činjenica je da mladi nemaju propisnu higijenu zuba i da neretko uz pomoć zvakaćih guma smatraju da će biti zaštićeni od karijesa. Zubne bolesti već kod dece uzrasta od 6 godina pa naviše mogu biti izražene. Zubi zahvaćeni karijesom, upaljene desni, kamenac i krvarenje ali i upalni procesi znani su svakoj osobi. Čak i pored najsavremenije tehnologije, loši zubi rasprostranjeni su gotovo kod svake treće osobe. 

Zubi kao pokazatelj zdravstvenog stanja

Prema mnogim istraživanjima poznato je da stanje zuba može uticati na organizam čoveka ili da određene bolesti mogu uticati na stanje zuba. Sve u svemu, zubi su usko povezani sa ljudskim organima. Poremećaji u radu štitne zlezde mogu učiniti da se boja zuba promeni, ali takođe i anemija. Smatra se da loši zubi mogu povećati rizik od srčanih oboljenja. Patologije zuba ukoliko nisu lečene vremenom će reagovati na određene organe i ukazivati na upalne procese, nedostatak vitamina i minerala, iritacije u žlezdama, poremećaje u sinusima i tako dalje. Loša oralna nega može biti glavna za pojedina događanja u crevima i želucu, stoga je veoma bitno da posete stomatologu budu pravovremene.

Poliklinika i stomatologija

U okviru savremenih poliklinika postoje stomatološke ordinacije koje ne samo da se bave bolestima zuba već i vilice. Stomatološka poliklinika sa profesionalnom opremom dijagnostikuje opšte stanje usne šupljine, rešava razne bolesti zuba i uspešno vrši kozmetičke korekcije. Preporučljiva je poseta stomatologu jednom godišnje. Stomatologija kao oblast naglo se razvila u današnjici. Poliklinika obavlja dijagnostiku, radiografiju zuba i uspešno sprovodi lečenje. Rentgenskom dijagnostikom se može u potpunosti postaviti tačno stanje usne šupljine. Stomatološka poliklinika vrši i preventivne preglede zuba i desni kako bi se na vreme uočila bolest i popravila situacija, pogotovo ako je u pitanju početni karijes. Takođe, proteze različitog dizajna mogu biti postavljene u njoj ali i sproveden proces implantacije. Količina formiranih naslaga, stanje sluzokože, propadljivi zubi, nakupljanje gnoja i drugi problemi zagarantovano će biti rešeni uz pomoć poliklinika. Područje zuba u stomatološkim poliklinikama moguće je tretirati sa jedinjenjima za izbeljivanje, uklanjati kamenac, rešavati problem oticanja i krvarenja, jačati zube i sprečavati nastanak bolesti. Uz tomografiju i lasersku tehnologiju stručnjaci će lako vršiti dijagnostiku. Stomatološka poliklinika sa kvalifikovanim specijalistima pružiće svakom pacijentu blistav osmeh i niz preventivnih mera savetujući klijente o tome kako da spreče nastanak karijesa i zubnih bolesti. Pravilno pranje zuba, odabir četkice i paste neke su od vodećih tema stomatologa u poliklinikama. 

Prevencija i odgovarajuća pasta

Za dobru higijenu i zdravije zube potrebno je koristiti odgovarajuću pastu. Pojedine paste za zube imaju sadržinu fluora u sebi, međutim, one nisu preporučljive za svakodnevno korišćenje. Za osetljivije desni i zube preporučuje se pasta koja sadrži kalcijum hlorid kako bi se uništile štetne bakterije i umanjilo krvarenje. U rešavanju lošeg zadaha ali i očuvanju mikroflore usta veoma je bitno koristiti paste za zube sa antibakterijskim elementima kao što su ekstrakti nevena, ali i vitamin E i takve paste su preporučljive za svakog.

Da bi se postigli ravni i zdravi zubi i da bi osmeh bio lep, a organizam zaštićen i zdrav neophodno je imati dobru higijenu i odlaziti redovno u stomatološke poliklinike.


 

Komentara: 0


#   stomatologija   zubi   higijena
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima