Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најчешће грешке приликом одабира завеса

Bookmark and Share

25.04.2017. Никола Стојановић

Завесе су свакако један од најбитнијих детаља у сваком дому, како у практичном, тако и у естетском смислу.

Најчешће грешке приликом одабира завеса

Зато, обе ове ставке треба да имате у виду када бирате, односно када купујете нове завесе. Вероватно ће вас многе завесе очарати када уђете у радњу, али баш тада треба да будете најобазривији, јер није свака лепа завеса  - завеса баш за ваш дом.

Квалитет и дизајин појединих завеса се не могу оспорити, али морате да размислите да ли је управо та завеса за вашу кућу или ваш стан. Поред овог детаља, морате обратити пажњу и на остале не тако мање важне детаље.

Најчешћа грешка - погрешна дужина завесе

Ово није грешка само техничке природе и погрешна процена у виду неколико центиметара. Овде су грешке заправо много веће. На пример, завесе до пода тамо где им није место. Највише морате водити рачуна када су у питању дневне собе и дужине завеса. Наиме, уколико желите да завесе буду до пода, онда добро измерите, јер је највећа грешка да вам се завеса чак и милиметар вуче по поду.

То одаје утисак да сте незаинтересовани, да не бринете о детаљима, да вам то није важно и слично. Превише кратке или превише дуге завесе заиста кваре целокупан утисак. Уколико су вам прозори мали, онда немојте претеривати користећи гломазне завесе, већ њихову величину и дужину прилагодите прозорима, али и целокупном ентеријеру.

Грешка број два - превише тамна завеса за дневну собу

Дневна светлост је и те како битна и треба је увек и што више користити. Превише тамне завесе могу да спрече да сва потребна светлост допре у ваш дом.

Такође, оне могу створити утисак много мрачније просторије, него што то заиста јесте. Када је просторија мрачнија, онда изгледа депресивније, како за људе који ту станују, тако и за госте. Дневна соба треба да буде простор где ћете уживати са члановима породице, али и са пријатељима. Зато, ако бирате роло завесе, потрудите се да не покваре ваш ужитак.

Превише монотоне завесе

И превише монотоне завесе могу да покваре ваш ужитак. У овом случају у обзир се морају узети и остале ствари. Уколико вам је у дневној или спаваћој соби сав намештај у истој боји, а ако онда и све остало попут тепиха, полица, завеса имате у истој боји, онда ће ваша просторија одисати мнотоношћу и досадом. У таквој просторији нећете имати мотивацију, нити инспирацију да радите било шта. Та соба ће негативно утицати на ваше расположење.

Зато, морате комбиновати што више боја је могуће, јер само на тај начин можете подстаћи како себе тако и друге. Зато су и у овом случају завесе јако битне.

Наравно да треба да се трудите да ваше завесе не одскачу од вашег намештаја и осталих детаља, али исто тако треба да се трудите да управо завесама створите једну потпуно другачију слику. Веселе, живе боје, топле, мирне и остале  - све је то подношљиво, уколико знате да их комбинујете.

Завесе од лоших материјала

Завесе које се лако гужвају, које се брзо прљају, које бледе, које се лако цепају или које брзо упијају негативне мирисе су јако лоше завесе. Морате изабрати завесе од јако добрих материјала, уколико желите да вам трају и да не мењају своју структуру, као ни боју.

Завеса ће врло лоше изгледати уколико избледи, промени боју од сунца или слично. Са завесама од врхунских материјала нећете имати тај проблем.

Коментара: 0


#   ентеријер   роло завесе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима