Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Знате ли које намирнице немају рок трајања?

Bookmark and Share

14.03.2019. Н1, Живим

Рок трајања намирница може бити збуњујући - не само да постоји више датума ("рок трајања" и "најбоље употријебити до…"), него понекад ти датуми могу бити и погрешни. Стога се догоди да, у незнању, пуно тога бацамо иако за то нема потребе.

Знате ли које намирнице немају рок трајања?

Со, била она морска или кухињска, не може се покварити и заувек остаје свежа као и онога дана кад сте је купили.

Код шећера није проблем одржати га свежим, него спречити да не постане тврд као камен. Шећер се неће никада покварити јер не подржава развој бактерија. Једино на шта морате пазити је да га држите подаље од влаге и инсеката.

Мед има неограничен рок трајања. Може променити боју или се кристализовати, али и даље ће бити добар за јело. Ако се мед кристализује, једноставно ставите отворену теглу у топлу води и мешајте док се кристали не растопе.

Чак и ако се на кутији улови дебео слој прашине, пиринач унутра биће доброг квалитета. То не важи за смеђу рижу која је због већег удела уља склонија кварењу. Једино на што морате пазити код складиштења је да га чувате од инсеката.

Можете купити већу количину белог сирћета без страха да ће вам се покварити. Наиме, он може трајати вечно. А подсетимо и да га, осим у салатама и супама, можете користити и као одлично средство за чишћење.

Чисти екстракт ваниле заувек ће остати свеж, јер се чува у чистом алкохолу. Но припазите да се ради о заиста правом екстракту јер онај вештачки нема толики "животни век".

Не морате журити да довршите сваку капљицу алкохола коју имате у стану. Добро затворена и на хладном месту ускладиштена флаша жестине може трајати колико год је потребно. С временом пића могу незнатно променити арому, али то вероватно нећете ни осетити.

И суви пасуљ може стајати унедоглед. Једино што је могуће јесте то да ће му требати нешто дуже да омекша пре кувања, а понекад неће омекшати уопштее, поготово ако је стајао две-три године. Но, добра је ствар што неће изгубити своју нутритивну вредност.

Сличан меду, јаворов сируп најчешће се користи као прелив за палачинке или неке друге посластице.

Кукурузни скроб - и ова намирница има неограничен век трајања, али морате је чувати на хладном месту и добро затворену.

Инстант кафу у фрижидеру можете чувати заувек и то без обзира да ли је паковање отворено или није, пише портал Живим.

Коментара: 0


#   храна   мед   шећер   со   пасуљ   пиринач
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима