Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Оплемените трпезарију и кухињу само помоћу осветљења

Bookmark and Share

09.08.2016. Никола Стојановић

Ваш простор за становање је полако почео да поприма изглед правог дома. На том путу пажљиво бирате сваки детаљ, сваку ситницу, јер не постоји ништа што је мање или више важно, све вам је битно.

Оплемените трпезарију и кухињу само помоћу осветљења

Тежећи том савршенству, коначно је на ред дошла и ваша трпезарија. После дуготрајне потраге за намештајем из снова уз који ће потом да се лепо уклопи и иновативна боја зидова, следећи корак је расвета.

Ипак, избор одговарајућег светла није ни најмање неважан, јер он мора да испуни две веома битне улоге: естетску, жељу за лепим, али и чисто практичну, потребу за функционалним светлом у кући. У складу са наведеним, јасно је зашто расвета мора бити пажљиво одабрана.

Који су савети који би могли да вам буду од помоћи у разматрању?

Постоји одговарајућа расвета за сваки део намештаја

Није исто кад размишљате о томе каква би расвета одговарала трпезаријском столу, а каква шанку испред кухиње. То наравно не значи да не можете да прилагодите сваком кутку дома одређену светлост. Ипак, не мора све да буде у духу традиционалног, будите слободни и уместо уобичајеног лустера, одлучите се за промену и изаберите високе подне лампе које ћете сместити у углове трпезарије.

Ако вам се ипак више допада идеја директног светла изнад стола, узмите лустер са дубоким абажуром, али гледајте да он буде постављен тако да осветли целу површину стола. На овај начин ће ваши заједнички оброци постати више од пуког ручавања, јер ће овим добити елегантнију и свечанију ноту.

У случају да је ваша кухиња сачињена од материјала који су већином рефлексивне природе, онда плански наместите светло тако да се оно одбија и прелама у више праваца. Добићете на модерности целокупног изгледа, а сваки елемент ће бити пригодно осветљен.

С обзиром да је радна плоча у кухињи један од најважнијих делова, побрините се да и она дође до изражаја. То је неопходно не само зарад лепог изгледа, него и због саме чињенице да нећете моћи спремати јела уколико је тај простор затамњен. Овај проблем ћете решити лако тако што ћете изнад плоче поставити мање лампе или уградити светла испод висећег елемента, тачније на његовој доњој страни (одоздо). За шанк је најефектнија расвета у виду халогених рефлекторки које ће се лепо уклопити у било који део материјала који има неку врсту стакла.

Зато размислите о томе да можда овакву врсту осветљења поставите и на застакљена врата кухињских елемената, али и уопште, на било који део намештаја у кући који желите да истакнете.

Модерно или традиционално?

У суштини, кад је расвета у питању, најбитније је да прво размислите шта желите од свог дома, да ли вам више одговара модернији изглед или сте ипак склонији традиционалном планирању и од расвете очекујете само да је централно постављена и да пружа онај примарни, чисто функционални аспект – чини ваш дом прегледним и јасно осветљеним.

Уколико нисте сигурни шта у вашем случају има предност, можете уз мало труда искомбиновати модерно и практично чиме ће свака просторија бити пре свега јединствена. Размислите о томе да купите прекидаче којима ћете моћи да подешавате осветљење у складу са потребама. И то је добар почетак док не одлучите каква вама расвета треба.

Коментара: 1


#   расвета   кухиња   ЛЕД расвета
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    led rasveta je hit, 03.09.2020.:
    Iako smatram da ne postoji savrseno mozda kod led rasvete promislim. Jer uocljiva led rasveta moze biti zastitini znak za vas objekat, kucu, stan pa cak i dvoriste. Naravno, to je samo jedan mali psiholoski momenat koji treba da fascinira vas i pre svega one koji ce videti tu rasvetu. Jos ako je xenonlight rasveta i to ona jaca sa bojama kao u diskoteci verovatno ce vasi prijatelji biti impresionirani.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима