Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oplemenite trpezariju i kuhinju samo pomoću osvetljenja

Bookmark and Share

09.08.2016. Nikola Stojanović

Vaš prostor za stanovanje je polako počeo da poprima izgled pravog doma. Na tom putu pažljivo birate svaki detalj, svaku sitnicu, jer ne postoji ništa što je manje ili više važno, sve vam je bitno.

Oplemenite trpezariju i kuhinju samo pomoću osvetljenja

Težeći tom savršenstvu, konačno je na red došla i vaša trpezarija. Posle dugotrajne potrage za nameštajem iz snova uz koji će potom da se lepo uklopi i inovativna boja zidova, sledeći korak je rasveta.

Ipak, izbor odgovarajućeg svetla nije ni najmanje nevažan, jer on mora da ispuni dve veoma bitne uloge: estetsku, želju za lepim, ali i čisto praktičnu, potrebu za funkcionalnim svetlom u kući. U skladu sa navedenim, jasno je zašto rasveta mora biti pažljivo odabrana.

Koji su saveti koji bi mogli da vam budu od pomoći u razmatranju?

Postoji odgovarajuća rasveta za svaki deo nameštaja

Nije isto kad razmišljate o tome kakva bi rasveta odgovarala trpezarijskom stolu, a kakva šanku ispred kuhinje. To naravno ne znači da ne možete da prilagodite svakom kutku doma određenu svetlost. Ipak, ne mora sve da bude u duhu tradicionalnog, budite slobodni i umesto uobičajenog lustera, odlučite se za promenu i izaberite visoke podne lampe koje ćete smestiti u uglove trpezarije.

Ako vam se ipak više dopada ideja direktnog svetla iznad stola, uzmite luster sa dubokim abažurom, ali gledajte da on bude postavljen tako da osvetli celu površinu stola. Na ovaj način će vaši zajednički obroci postati više od pukog ručavanja, jer će ovim dobiti elegantniju i svečaniju notu.

U slučaju da je vaša kuhinja sačinjena od materijala koji su većinom refleksivne prirode, onda planski namestite svetlo tako da se ono odbija i prelama u više pravaca. Dobićete na modernosti celokupnog izgleda, a svaki element će biti prigodno osvetljen.

S obzirom da je radna ploča u kuhinji jedan od najvažnijih delova, pobrinite se da i ona dođe do izražaja. To je neophodno ne samo zarad lepog izgleda, nego i zbog same činjenice da nećete moći spremati jela ukoliko je taj prostor zatamnjen. Ovaj problem ćete rešiti lako tako što ćete iznad ploče postaviti manje lampe ili ugraditi svetla ispod visećeg elementa, tačnije na njegovoj donjoj strani (odozdo). Za šank je najefektnija rasveta u vidu halogenih reflektorki koje će se lepo uklopiti u bilo koji deo materijala koji ima neku vrstu stakla.

Zato razmislite o tome da možda ovakvu vrstu osvetljenja postavite i na zastakljena vrata kuhinjskih elemenata, ali i uopšte, na bilo koji deo nameštaja u kući koji želite da istaknete.

Moderno ili tradicionalno?

U suštini, kad je rasveta u pitanju, najbitnije je da prvo razmislite šta želite od svog doma, da li vam više odgovara moderniji izgled ili ste ipak skloniji tradicionalnom planiranju i od rasvete očekujete samo da je centralno postavljena i da pruža onaj primarni, čisto funkcionalni aspekt – čini vaš dom preglednim i jasno osvetljenim.

Ukoliko niste sigurni šta u vašem slučaju ima prednost, možete uz malo truda iskombinovati moderno i praktično čime će svaka prostorija biti pre svega jedinstvena. Razmislite o tome da kupite prekidače kojima ćete moći da podešavate osvetljenje u skladu sa potrebama. I to je dobar početak dok ne odlučite kakva vama rasveta treba.

Komentara: 1


#   rasveta   kuhinja   LED rasveta
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    led rasveta je hit, 03.09.2020.:
    Iako smatram da ne postoji savrseno mozda kod led rasvete promislim. Jer uocljiva led rasveta moze biti zastitini znak za vas objekat, kucu, stan pa cak i dvoriste. Naravno, to je samo jedan mali psiholoski momenat koji treba da fascinira vas i pre svega one koji ce videti tu rasvetu. Jos ako je xenonlight rasveta i to ona jaca sa bojama kao u diskoteci verovatno ce vasi prijatelji biti impresionirani.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima