Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Седам најлепших пролећних цветова за вашу башту

rssBookmark and Share

27.03.2020. Давор Лаховски 

Ако постоји неко годишње доба које нас асоцира на цвеће, природну свежину, лепоту и разнобојност, онда је то дефинитивно пролеће

zanimljivoikorisno.blogspot.com
zanimljivoikorisno.blogspot.com

Сунчани априлски дани идеални су да у баштама покажете сву вашу маштовитост, креативност и љубав према цвећу и направите од ње мирисну, лепу оазу која ће у свакоме изазвати дивљење и пробудити најлепша људска осећања. Зато вам ми дајемо савете који 7 врста цвећа можете да садите овог пролећа у вашој башти.
 
Кадифица (лат. Тагетес ссп.) као једна од одомаћених врста са много сорти, веома је захвална и отпорна сезонска биљка. Она је изузетно погодна као бордура између плочника или стаза и травњака на осунчаним положајима, уз рубове гредица и на сличним местима. Да би богато цветале, код свих врста важно је да се прецветали цветови уклањају са биљке, осим ако сакупљате семе за следећу годину. У том случају прве цветове оставите да потпуно сазру и осуше се, а тек затим их уклоните са биљке, просушите на промаји и складиштите.

Цинија (лат. Зинниа ссп.) је свима позната биљка. Она, у зависности од врсте и сорте, може бити висине од 20 до 90 цм. Изванредно се уклапа у све врсте башта, па на пример, више сорте можете гајити уз ограде, а испред њих ниже. Ипак, знајте да свака тражи много сунца. Посебна сорта која се по много чему издваја од осталих је патуљаста цинија (лат. Зинниа ангустифолиа). Она расте у висину од 15 до 20 цм, жбунастог је облика и погодна је као украс уз различите баштенске стазе.

Далија је биљка једноставног цвета разних боја, која расте у висину до 30 цм. Младим биљкама требало би сећи врхове како бисте поспешили жбунасти раст овог цвећа.

Лепи дечко је веома захвална биљка, која се због пуцајућих чаура сама сеје наредних година (као и пркос). Наравно, потребно је да је расадите или проредите уколико се густо насеје.

Газанија је једно од најлепших разнобојних врста цвећа. Воли топла осунчана места, али када је кишовито време, цветови остају затворени.
 
Лепа ката која је посађена на јесен биће јединствен миришљав украс за вашу башту. Уколико је пак посадите ових дана, она цвета у другој половини лета. Може бити разних облика и боја.
 
Флокс је ретко присутан у вртовима, али његова декоративна својства потврђују да не би требало тако да буде. Он највише воли песковито тло и места са много сунца. Плави, нежнорозе и бели цветови највише ће красити вашу башту током маја месеца. 

Аутор текста:
мр инж. пејзажне архитектуре и хортикултуре, Давор Лаховски 

Текст је оригинално објављен у магазину Агро Планета

Коментара: 0


#   пролеће   башта   цвеће   терасе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима