Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почетак пролећа, право време за садњу баштенског и балконског цвећа

Bookmark and Share

22.03.2020. Новости, Јужна Србија Инфо

У рано пролеће треба садити петуније, затим луковице: кале, кане, гладиоле, љиљане, далије, бегоније, фрезије, амарилис и друге. Најбољи месеци за садњу су крај фебруара или март, а најкаснији тренутак када треба да се спусте у земљу је мај.

Фото: mojenterijer.rs
Фото: mojenterijer.rs

Право време за садњу пролећних луковица је лако одабрати, јер је најбоље сачекати да опасност од мразева престане. Луковицама треба бирати сунчано место у врту. Дубина садње, као и код јесењих луковица, зависи од врсте и величине. Рецимо, далије и бегоније се не саде дубоко већ их треба посадити непосредно испод површине. Гладиоле и љиљане треба посадити на дубину двоструке висине саме луковице.

Код пролећних луковица је најважнији размак, јер мале луковице могу да се посаде на око 10 сантиметара удаљености једна од друге, док гладиоле морају да имају мало већи размак, од 12 до 15 сантиметара. Бегонијама је потребан још шири животни простор од најмање 25, а љиљанима од 30 сантиметара. Далије траже највише простора, па их треба садити у размаку од најмање 40 сантиметара.

Додатно заливање ових луковица је потребно само током сушних раздобља и то тек у лето. Ово цвеће ће цветати од почетка лета до касне јесени.

Коментара: 0


#   пролеће   башта   саднице   цвеће   терасе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима