Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Početak proleća, pravo vreme za sadnju baštenskog i balkonskog cveća

Bookmark and Share

22.03.2020. Novosti, Južna Srbija Info

U rano proleće treba saditi petunije, zatim lukovice: kale, kane, gladiole, ljiljane, dalije, begonije, frezije, amarilis i druge. Najbolji meseci za sadnju su kraj februara ili mart, a najkasniji trenutak kada treba da se spuste u zemlju je maj.

Foto: mojenterijer.rs
Foto: mojenterijer.rs

Pravo vreme za sadnju prolećnih lukovica je lako odabrati, jer je najbolje sačekati da opasnost od mrazeva prestane. Lukovicama treba birati sunčano mesto u vrtu. Dubina sadnje, kao i kod jesenjih lukovica, zavisi od vrste i veličine. Recimo, dalije i begonije se ne sade duboko već ih treba posaditi neposredno ispod površine. Gladiole i ljiljane treba posaditi na dubinu dvostruke visine same lukovice.

Kod prolećnih lukovica je najvažniji razmak, jer male lukovice mogu da se posade na oko 10 santimetara udaljenosti jedna od druge, dok gladiole moraju da imaju malo veći razmak, od 12 do 15 santimetara. Begonijama je potreban još širi životni prostor od najmanje 25, a ljiljanima od 30 santimetara. Dalije traže najviše prostora, pa ih treba saditi u razmaku od najmanje 40 santimetara.

Dodatno zalivanje ovih lukovica je potrebno samo tokom sušnih razdoblja i to tek u leto. Ovo cveće će cvetati od početka leta do kasne jeseni.

Komentara: 0


#   proleće   bašta   sadnice   cveće   terase
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima