Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шест ствари које возачи треба да знају у условима зимске вожње

Bookmark and Share

16.12.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Иако је до почетка зиме календарски остало још неколико дана, услови за вожњу су већ увелико зимски. Хладно време са снежним падавинама најављено је и за наредне дане, па је возачима додатни опрез веома важан. Клизави коловози, магла, прилагођавање брзине су изазов за многе, посебно оне који ће у време слава и предстојећих новогодишњих празника кренути на пут. Ево најважнијих савета за безбедну вожњу у зимским условима.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Душко Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја, подсећа возаче на обавезе током зимске вожње, али и саветује како да се лакше изборе с могућим проблемима.

Обавезне зимске гуме, дубина шаре најмање 4 милиметра

Грешке се најчешће јављају приликом избора пнеуматика, јер неки возачи мисле да није потребно да имају зимске. Возила с летњим гумама на снегу најчешће не могу да се крећу и долази до проклизавања.

Јављају се грешке и у дубини шаре на зимским пнеуматицима. Према Закону о безбедности саобраћаја, минимална дубина шаре мора бити 4 милиметра. Што је дубина шаре мањa, то је зауставни пут возила дужи.

Не мора само снег да буде на коловозу да би се користиле зимске гуме. Довољно је да температура падне испод седам степени и летње гуме већ полако губе својства. Како се температура снижава, пнеупатици постају пластични и код кочења се знатно продужава зауставни пут.

Обавезни зимски пнеуматици на свим точковима 

Много је важно да зимски пнеуматици буду на свим точковима, а не само на погонским.  Законска је и обавеза да од 1. новембра до 1. априла, када на коловозу има снега и леда, на свим точковима буду зимски пнеуматици.

Ако се зимске гуме ставе само на погонске точкове, а на задњим остану летње, приликом кочења задњи крај може да се заноси, да дође испред предњег дела, да возило изгуби стабилност и пређе на другу половину коловоза и да се судари с другим учесницима у саобраћају.

Дакле, потпуно је погрешно користити зимске пнеуматике само на погонским точковима, односно погонској осовини.

Држите одстојање, дужи је зауставни пут 

С обзиром на зимске услове, дужи је зауставни пут, па је потребно да возачи аутомобила држе и веће одстојање.

Искуства говоре да лети, када су услови вожње много бољи, одстојање треба да буде једна трећина од брзине изражена у метрима.

Дакле, ако се вози брзином 100 километара на час, одстојање између два аутомобила треба да буде негде око 33 метра.

У зимским условима то одстојање иде чак на 0,5 од брзине, ако возите 100 километара на час, требало би да држите растојање од бар 50 метара.

Без наглог кочења и скретања 

Возачи често праве грешке кад нагло коче и нагло скрећу на коловозима под снегом и ледом.

Наглим кочењем возач продужава зауставни пут, не скраћује га, што је веома важно. Најважније је да све што возач ради, ради постепено, полако, да код возила која нису с аутоматским мењачем буде већи степен преноса и да лаганим притискањем кочнице смањује брзину.

Ако нагло притисне кочницу, доћи ће до блокирања точкова, проклизавања возила и сличног. Дакле, препоручује се такозвано моторно кочење.

Код возила с аутоматским мењачем се све регулише гасом. Врло мало се додаје гас, буквално само да се додирне и то је све што треба возач да ради. Ако треба кочница, само је полако дирати и то је начин који сигурно неће довести до проклизавања.

Прилагодити брзину код смањене видљивости и магле 

Возачи често возе напамет и не прилагоде брзину видљивости. Много је важно да се у условима слабе и смањене видљивости, аутомобил вози тако да може безбедно да се заустави на том растојању које има.

Ако је растојање и видљивост негде око 50 метара, то значи да возило не би смело да се креће брзином већом од 50 до 60 километара на час, јер било која препрека да се појави на тој удаљености, не може да се заустави.

Ако је видљивост од 15 до 20 метара, брзина не сме да буде већа од 20 до 25 километара  на час.

Дакле, важно је да возач препозна ту удаљеност, растојање и да вози у складу са том видљивошћу.

Обавезне и корисне ствари у возилу  

Пре пута важно је да у возилу буду следеће ствари:

-прва помоћ

-лампа

-упаљач

-каблови за стартовање

-вода и храна,

-троугао,

-астро-фолија ( термо-фолија),

-лопатица за снег

-брисач за стакла

-со и песак 

-перорез

-ћебе

-свећа

-сајла или уже за вучу.

Прва помоћ је обавезна по закону и возач мора да је има у ауту. Такође и троугао, сајла и уже за вучу су обавезан део опреме. Савет је да и остале ствари са списка возачи схвате као корисне и обавезне и да се нађу у аутомобилу у зимским условима вожње.

Возачи, срећан пут!   


#   саобраћај   снег   зима   вожња   Агенција за безбедност саобраћаја
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима