Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Школски прибор – када је право време за набавку?

Bookmark and Share

10.05.2022. Никола Стојановић

Иако септембар још није близу, многи родитељи унапред планирају набавку школског прибора за будуће школарце.

Школски прибор – када је право време за набавку?

С обзиром да за нову школску годину треба издвојити поприличну суму финансијских средстава, нарочито ако у кући имате два или више детета која иду школу, сада је право време да кренете са одвајањем новца са стране. 

У већини основних али и средњих школи родитељи сами купују књиге тако што им учитељица претходно да списак са одбраним издавачем. Уз књиге, ту је и прегршт других ствари које треба набавити како би ваше дете спремно дочекало почетак нове школске године. 

Поједини родитељи са одласком у књижаре крену пред сам полазак ђака у школу, и гледају да на брзину покупују све што им у том тренутку треба. У оваквим ситуацијама неретко се дешава да се нешто и заборави нарочито ако родитељи код себе немају списак већ напамет купују школски прибор и ђачку опрему. 

У наставку текста фокусираћемо се на набавку прибора за школу за ђаке у нижим разредима, па ако имате дете које на јесен тек креће у школу онда је ово прави текст за вас. 

Дрвене бојице – неопходне за најмлађе школарце

За развијање моторичких вештина, нарочито када говоримо о млађем школском узрасту, дрвене бојице су идеалне уколико код свог малишана приметите жељу за исказивањем креативности. Оне се из тог разлога и користе у нижим разредима како би деца пре употребе фломастера и темпера научила да боје. За почетак, биће вам потребна једна кутија бојица, па се потрудите да изаберете оне квалитетније које се не круне као и оне нешто шире док дете не научи самостално да их држи. 

Развој графомоторике код деце је индивидуалног карактера. Нека деца још пре поласка у школу науче правилно да држе оловку у руци, док поједине малишане просто не интересује коришћење дрвених бојица, попуњавање бојанки и сл.

У првом разреду се највише користе, брзо се троше па ћете од свог малишана веома брзо чути да су се истрошиле или поломиле и да им је потребна нова кутија. 

Остали дечији прибор за школу – како нешто не заборавити?

Када кажемо дечији прибор за школу овде пре свега мислимо на оне основне ствари које ће на почетку нове школске године сваком ђаку бити потребне. Дакле, поред горе наведених дрвених бојица, ту су и одговарајуће свеске, дрвене оловке, понека хемијска оловка, зарезач, гумица, као и прибор за поједине предмете као што су ликовна култура и физичко васпитање. 

Уколико сами нисте сигурни у сав потребан школски материјал, препорука је да пре одласка у књижару добијете списак од учитељице. Тако ћете бити мирни а ваше дете ће бити спремно за полазак у нови разред. 

Дефинитивно, више се исплати да новац уложите у нешто квалитетнији прибор него да га свако мало купујете јер се брзо троши, ломи и сл.

Потражите помоћ од свог детета

Ако имате старијег основца, предложите му да учествује са вама у прављењу списка као и приликом одласка у куповину. Деца знају какав прибор се користи у школама, које свеске су боље, какви се ранчеви тренутно носе итд. 

Генерално, ако говоримо о свескама, укоричене свеске треба избегавати јер су гломазне и тешке па могу оптеретити кичму детета. У случају да учитељица стриктно нагласи да је за поједине наставне предмете она неопходна, можете планирати куповину оваквих свезака.

Ако сте код свог детета приметили да је по природи заборавно и да му се често дешава да губи или заборавља школски прибор, онда је боље да новац не трошите на онај скупљи. Научите га на време да након завршетка школске наставе лепо сложи сав прибор и врати га на предвиђено место. 

Само гомилање залиха школског прибор се не препоручује, па родитељи немају потребу да купују дупле количине свезака, оловки, гумица и сл. 

Школске торбе или ранчеви – питање је сад?

Основна ствар без које се не може ни замислити полазак у школу јесу школски ранчеви или торбе у којима ђаци држе књиге, свеске као и сав прибор за школу. За малишане у млађим разредима препорука је употреба оних анатомских јер су се показали врло издржљивим и добрим за кичму. Такви ранчеви обично имају широке ручке које за рамена, веома су чврсти и могу трајати годинама. Иако су нешто скупљи од других модела, вреде сваку пару. Има их у свим боље снабдевеним књижарама, различитих боја и дезена. 

У нижим разредима највише се траже они са цртаним јунацима, веселих боја. За више разреде можете размислити и о класичном ранцу или школској торби.


#   школе   школски прибор   школска година
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима