Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Školski pribor – kada je pravo vreme za nabavku?

Bookmark and Share

10.05.2022. Nikola Stojanović

Iako septembar još nije blizu, mnogi roditelji unapred planiraju nabavku školskog pribora za buduće školarce.

Školski pribor – kada je pravo vreme za nabavku?

S obzirom da za novu školsku godinu treba izdvojiti popriličnu sumu finansijskih sredstava, naročito ako u kući imate dva ili više deteta koja idu školu, sada je pravo vreme da krenete sa odvajanjem novca sa strane. 

U većini osnovnih ali i srednjih školi roditelji sami kupuju knjige tako što im učiteljica prethodno da spisak sa odbranim izdavačem. Uz knjige, tu je i pregršt drugih stvari koje treba nabaviti kako bi vaše dete spremno dočekalo početak nove školske godine. 

Pojedini roditelji sa odlaskom u knjižare krenu pred sam polazak đaka u školu, i gledaju da na brzinu pokupuju sve što im u tom trenutku treba. U ovakvim situacijama neretko se dešava da se nešto i zaboravi naročito ako roditelji kod sebe nemaju spisak već napamet kupuju školski pribor i đačku opremu. 

U nastavku teksta fokusiraćemo se na nabavku pribora za školu za đake u nižim razredima, pa ako imate dete koje na jesen tek kreće u školu onda je ovo pravi tekst za vas. 

Drvene bojice – neophodne za najmlađe školarce

Za razvijanje motoričkih veština, naročito kada govorimo o mlađem školskom uzrastu, drvene bojice su idealne ukoliko kod svog mališana primetite želju za iskazivanjem kreativnosti. One se iz tog razloga i koriste u nižim razredima kako bi deca pre upotrebe flomastera i tempera naučila da boje. Za početak, biće vam potrebna jedna kutija bojica, pa se potrudite da izaberete one kvalitetnije koje se ne krune kao i one nešto šire dok dete ne nauči samostalno da ih drži. 

Razvoj grafomotorike kod dece je individualnog karaktera. Neka deca još pre polaska u školu nauče pravilno da drže olovku u ruci, dok pojedine mališane prosto ne interesuje korišćenje drvenih bojica, popunjavanje bojanki i sl.

U prvom razredu se najviše koriste, brzo se troše pa ćete od svog mališana veoma brzo čuti da su se istrošile ili polomile i da im je potrebna nova kutija. 

Ostali dečiji pribor za školu – kako nešto ne zaboraviti?

Kada kažemo dečiji pribor za školu ovde pre svega mislimo na one osnovne stvari koje će na početku nove školske godine svakom đaku biti potrebne. Dakle, pored gore navedenih drvenih bojica, tu su i odgovarajuće sveske, drvene olovke, poneka hemijska olovka, zarezač, gumica, kao i pribor za pojedine predmete kao što su likovna kultura i fizičko vaspitanje. 

Ukoliko sami niste sigurni u sav potreban školski materijal, preporuka je da pre odlaska u knjižaru dobijete spisak od učiteljice. Tako ćete biti mirni a vaše dete će biti spremno za polazak u novi razred. 

Definitivno, više se isplati da novac uložite u nešto kvalitetniji pribor nego da ga svako malo kupujete jer se brzo troši, lomi i sl.

Potražite pomoć od svog deteta

Ako imate starijeg osnovca, predložite mu da učestvuje sa vama u pravljenju spiska kao i prilikom odlaska u kupovinu. Deca znaju kakav pribor se koristi u školama, koje sveske su bolje, kakvi se rančevi trenutno nose itd. 

Generalno, ako govorimo o sveskama, ukoričene sveske treba izbegavati jer su glomazne i teške pa mogu opteretiti kičmu deteta. U slučaju da učiteljica striktno naglasi da je za pojedine nastavne predmete ona neophodna, možete planirati kupovinu ovakvih svezaka.

Ako ste kod svog deteta primetili da je po prirodi zaboravno i da mu se često dešava da gubi ili zaboravlja školski pribor, onda je bolje da novac ne trošite na onaj skuplji. Naučite ga na vreme da nakon završetka školske nastave lepo složi sav pribor i vrati ga na predviđeno mesto. 

Samo gomilanje zaliha školskog pribor se ne preporučuje, pa roditelji nemaju potrebu da kupuju duple količine svezaka, olovki, gumica i sl. 

Školske torbe ili rančevi – pitanje je sad?

Osnovna stvar bez koje se ne može ni zamisliti polazak u školu jesu školski rančevi ili torbe u kojima đaci drže knjige, sveske kao i sav pribor za školu. Za mališane u mlađim razredima preporuka je upotreba onih anatomskih jer su se pokazali vrlo izdržljivim i dobrim za kičmu. Takvi rančevi obično imaju široke ručke koje za ramena, veoma su čvrsti i mogu trajati godinama. Iako su nešto skuplji od drugih modela, vrede svaku paru. Ima ih u svim bolje snabdevenim knjižarama, različitih boja i dezena. 

U nižim razredima najviše se traže oni sa crtanim junacima, veselih boja. Za više razrede možete razmisliti i o klasičnom rancu ili školskoj torbi.

Komentara: 0


#   škole   školski pribor   školska godina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima