Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта је потребно за отварање ауто школе?

Bookmark and Share

25.02.2019. Никола Стојановић

У последњих неколико година се догодила измена великог броја закона који се тичу најразличитијих сегмената човековог живота и функционисања у данашњем друштву, међутим, уколико се подвуче нека имагинарна црта највећи број закона и правила измењено је у погледу саобраћаја, свих правила која се тичу саобраћаја, небитно да ли се ради о возачима, пасивним учесницима, возилима или полагању возачког испита.

инструктор за Б категорију
инструктор за Б категорију

У последњих неколико година се догодила измена великог броја закона који се тичу најразличитијих сегмената човековог живота и функционисања у данашњем друштву, међутим, уколико се подвуче нека имагинарна црта највећи број закона и правила измењено је у погледу саобраћаја, свих правила која се тичу саобраћаја, небитно да ли се ради о возачима, пасивним учесницима, возилима или полагању возачког испита.

Али су се промене догодиле на још једном нивоу, а тичу се ауто школа и њиховог постојања, односно отварања и рада. Већина нас је увидело да се број ауто школа, нарочито у јужним деловима Србије, затворило у последњих неколико година, будући да је сам Закон о њиховом раду постао далеко ригорознији, што је утицало на то да су многи морали да одустану од овог свог посла, а други су се потрудили да испоштују све услове рада прописане новим Законима. 

Без обзора да ли се отвара у Нишу, Краљеву или ауто школа у Београду, Закон је исти за све и нека правла се морају испоштовати. Мада, трошкови су негде већи негде мањи, тако и цене обуке за возаче варирају у зависности од града у ком се врши обука и полагање али и од реномеа ауто школе. Па тако за полагање у једној од најпознатијихи ауто школа у Београду као што је ауто школа Павлин треба издвојити нешто више новца него за полагање у Нишу или Ваљеву. Ово треба узети у разматрање приликом отварања школе, јер је број кандидата пријављених за обуку у директној вези са ценом обуке.

Уколико можда размишљате да постанете власник једне ауто школе у Нишу или неком другом граду, најважније је да знате да је на самом старту потребно доста улагања, много више него некад, па је то најбоље урадити са неким удружено. А поред улагања, ево који су то прописи које једна ауто школа, мора да испоштује како би почела са радом.

Школска учионица

Иако су ово и раније имале, све ауто школе у Србији, ипак се дешавало да неке од њих нису служиле само као учионице. Данас Закон предвиђа да свака ауто школа мора да поседује једну школску учионицу за похађање теоријске наставе, као и за полагање испитног теста. Оно што поред тога мора да се испоштује, јесте да учионица има места за најмање 10 кандидата који полажу возачки испит.

Пословни простор

Некада се дешавало да учионица и пословни простор буду у једном, данас је потребно ипак да ауто школа поседује једну изоловану пословну просторију у којој се обављају сви адмиснистративни послови. Овај простор може бити у власништву правног лица које отвара ауто школу, али може бити и узета под закуп. 

Прописана средства

Закон данас прописује тачно која су то наставна средства и учила потребна како би једна ауто школа могла легално да се отвори и започне са радом, те је тај списак нешто што се обавезно мора испоштовати и свака ставка са њега обезбедити.

Возила

Често се ранијих година дешавало да ауто школе поседују по једно возило за сваку категорију или искључиво возила за једну категорију. Међутим, тренутно закон предвиђа обавезе сасвим другачије, па једна ауто школа мора поседовати најмање три возила Б категорије, те по једно возило за сваку другу категорију која постоји.

Полигон

Свака ауто школа, да би добила дозволу за рад, мора да поседује уређен полигон за извођење практичне наставе која је прописана полагањем возачког испита. Полигон мора да поседује све што је прописано наставним планом за практичну наставу, а може бити у власништву правног лица или може бити узет под закуп.

Кадар

Сада на последњем, али не и најмање важном месту, јесу сви они који чине кадар једне ауто школе. Оно што је потребно за рад јесу најмање три инструктора за Б категорију и најмање један инструктор за сваку од других категорија. Један предавач теоријске наставе и један испитивач за сваку од категорија возила за које ауто школа оспособљава. Кадар добија лиценце од Агенције за безбедност саобраћаја, уз професионалну обуку претходно, а лиценце се обнављају на 5 година.

Коментара: 0


#   саобраћај   пословни простор   ауто-школа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима