Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како ћемо регистровати аутомобиле?

rssBookmark and Share

02.02.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Уколико се у наредних неколико дана не договоре осигуравајућа друштва и технички прегледи, нестаће систем регистрације возила - све на једном месту.

Фото: РТС
Фото: РТС

Због укидања провизије за издавање полисе, која је износила и до 25 одсто, технички прегледи неће више радити за осигуравајућа друштва. То значи да ћете прво ићи на технички преглед, а после у филијалу осигурања по полису и на крају по налепницу у МУП.

У осигуравајућим друштвима кажу да повећања провизије више од пет одсто, колико је прописано и законом, неће бити.

Сазнали смо да су до сада нека осигиравајућа друштва да би подигли продају, разлику од пет до 25 одсто исплаћивали техничким прегледима као неку врсту рекламе закупа простора а они су за њихов рачун продавали полисе.

Технички прегледи су због већег прилива средстава ангажовали нове раднике који су радили у процесу регистрације и чија је плата је долазила из тих извора.

Они тврде да не могу да опстану ако им се провизија не врати. 

"Провизија од 5 одсто за продају полиса уведена је Законом о обавезном осигурању у саобраћају 2009. године, да би био уведен ред на тржиште, али и да би остало довољно новца за исплату штете. Суштина те полисе је исплата штете и ничији интерес то не сме да угрози. У супротном, поставља се питање да ли је неко отворио технички преглед да би се бавио овим послом или да би продавао полисе очекујући високе провизије", наводи Удружење осигуравача Србије.

У "Техничким прегледима", кажу да ће осигурвајућа друштва у будућности морати да организују продају полиса, да плате људе и организују маркетинг.

Они ће радити свој део посла и неће се бавити осигурањем, али ће у том случају морати да дају отказ вишку радника на техничким прегледима који су се бавили администрацијом.

"Такви радници неће нам бити потребни, нека их запосле осигуравјуће куће, нека им дају плате, односно да створе свој пословни простор где ће ти људи радити, где ће грађани моћи да узму полису. Осигуравјуће куће су смањиле провизију техничким прегледима, а нису се сетиле да смање цену полисе грађанима, па да грађани плаћају осигирање 20 до 30 одсто мање", каже Спасоје Манојловић из техничког преглед "10 Плус".

Стручњаци из области економије кажу да имамо две вести - једну лошу и другу добру. Лоша је да ће грађани морати лично да дођу по полисе у осигуравајућа друштва или да је плаћају интернетом, а добра је да ће полисе морати да појефтине јер нема ни трошка за техничке прегледе. То ће изазвати нову ценовну политику, нови маркетинг и на крају бољи избор осигурања.

Грађани ће видети ко за најмање новца даје најбољу услугу у осигурању и неће више куповати полисе да би скратили време приликом регистрације.

Коментара: 0


#   саобраћај   возила   осигурање   регистрација   пословни простор   технички преглед   регистарске таблице   регистрација возила
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима