Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И то је могуће у Србији: Појефтињује регистрација возила до 30%

Bookmark and Share

30.08.2015. Курир, Јужна Србија Инфо

По новом правилнику Владе, трошак за регистровање аутомобила убудуће би се обрачунавао на основу снаге мотора а не кубикаже.

Фото: autonova021.co.rs
Фото: autonova021.co.rs

Власнике старијих аутомобила држава би ускоро могла да обрадује појефтињењем регистрације јер планира да се овај трошак обрачунава на основу снаге мотора, а не кубикаже. То би значило јефтиније регистровање, пре свега за возила са више од 2.000 кубика, чак и до 30 одсто.

Возачи возила с великом кубикажом, што су обично четвороточкаши стари десет година или више, често плаћају регистрацију скупље него они који имају новије аутомобиле. Ово се дешава због тога што се регистрација плаћа по кубикажи, а не снази мотора. Новији аутомобили имају мању кубикажу и велику снагу. Тако је, на пример, регистрација за нови „БМW 120“ око 29.000, а за половну „шкоду суперб“ стару девет година 64.500 динара.

Боље на отпад
Дешава се чак и да регистровање буде скупље од вредност тих старијих четвороточкаша, па се њихови власници одлучују да их, уместо на технички преглед, одвезу на отпад.

На сајту Половни аутомобили кажу за Курир да и они имају информације из Министарства финансија да ће се променити начин регистрације, што ће значити осетније појефтињење за оне који имају возила са више од 2.000 кубика.

- Већ дуго трају апели јавности да се ова уредба промени јер знатно утиче на куповну моћ, а и технолошки је одавно превазиђена. Кубикажа данас није апсолутно никакав показатељ снаге, перформанси или луксуза аутомобила. Због тога се аутомобили са више од 2.000 кубика на нашем тржишту веома слабо продају. Ако се измене усвоје, људи ће коначно моћи да купују аутомобиле јаче кубикаже без бојазни да ће им пресести кад дође време за регистрацију - поручује Петар Стакић са овог портала.

Стандарди
Осим измена у обрачуну регистрације, Влада Србије је, како преноси РТС, припремила уредбу по којој ће од Нове године бити могуће увести нове аутомобиле само ако испуњавају стандард „евро 6“, односно „евро 4“ за половне аутомобиле.

ПАПРЕНА РЕГИСТРАЦИЈА ПО ВАЖЕЋОЈ УРЕДБИ
БМВ 120

- 1.600 кубика
- 177 кW
- 29.000 динара

Шкода суперб

- 2.500 кубика
- 163 кW
- 64.500 динара

Чињенице
ПОЛА КЕШ, ПОЛА КРЕДИТ
12.560 нових аутомобила продато од јануара до јула

1.800-2.000 нових аутомобила прода се месечно

50 одсто аутомобила прода се за кеш, а остало на лизинг и кредите

У Србији се највише продају аутомобили из Б и Ц класе, који коштају између 10.000 и 12.000 евра

Највише се продају „шкода“ и остали модели из „Фолксваген“ групе, „фијат“, „форд“, „рено“, „дачија“

Коментара: 1


#   саобраћај   возила   Влада Републике Србије   регистрација   уредба   појефтињење   технички преглед
@Vlada_SR @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  Milan, 30.08.2015.:
  Ovo je smesno. Nista ovo ne znaci. Sistem mora da se menja iz korena, da bude prema vrednosti vozila. Nista vozaci ne dobijaju sa ovim , ostace i dalje preskupo za preko 2 000 kubika, a poskupece 2 do 3 puta za skuplje automobile do 2 000 kubika. Tako da u prevodu, i dalje preskupo za preko 2 000 kubika, s tom razlikom sto ce od sada i ove ispod da deru.
  Trebalo bi da bude 1% od vrednosti auta. Porez. + polisa, dobila bi se realna cena za nase uslove. 2% bi vec bilo mnogo. Ako se uzme u obzir da je AMSS katalog jaci od realnih cena, 1% bi bilo i vise nego puna mera. i 2,5% za prevod je mnogo i placa se samo kod nas.
  U svakom slučaju, jedino pravo rešenje, pravično i realno je prema vrednosti vozila, ostalo sve ne pije vodu u državi Srbiji.

  Tabela jasno pokazuje besmisao i nelogicnost :

  http://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/uskoro-izmena-uredbe-o-registraciji-automobila-po-kubikazi.php


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима