Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вештине и стратегије које потпомажу развоју деце 

Bookmark and Share

16.07.2018. Никола Стојановић

Успех код деце, од њиховог рођења, па све до година када се у потпуности оформи начин мишљења и понашања, у највећој мери зависи од тога на који начин родитељи раде са својим дететом.

Абакус рачунаљка
Абакус рачунаљка

Зависи и од оних који, у другом реду, брину о дететовом образовању и васпитању, а то су углавном баке и деке, васпитачи, те касније учитељи, наставници, ментори…

Међутим, на самим почецима, и те како је важно да ли знате као родитељ на прави начин да искористите неке стратегије, вештине, игре, како бисте код свог детета видели брзе помаке, напредовање, и на крају, постизање јако великих и значајних резултата. У почетку, најбитније је да видите напредак у моторичким функцијама детета, а онда, након тога се нижу развијање говора и језика, као и бројних других функција, које достижу у школском образовању неке нове и другачије нивое. 

Навешћемо вам неколико квалитетних вештина, али и стратегија којима би требало да се послужите, како бисте успели да видите напредан развој код своје деце. Пре свега, разговарајте са својим дететом, певајте му, причајте приче, подстичите га да вам говори и пажљиво га слушајте. Подстичите његову креативност, и упознајте га са основним математичким операцијама, а у томе вам може помоћи и рачунање на абакусу.

Говор и језик

Једна од најважнијих ствари, када сте наравно уверени најпре да је ваше дете здраво, да нема никакве проблеме које је најхитније и примарно решити, јесте то да утичете на развој говора и стицање добрих језичких навика код свог детета. Постоје бројни начини на које можете то да урадите. Прво и најбитније јесте да јасно говорите, разговетно изговарате сваку реч, те да посебно наглашавате интонацију, како би дете већ од тренутака када у потпуности почиње да вас разуме могло да усваја да и само започне јасан и разговетан изговор од првих речи. 

У целом том процесу, околина детета је заправо модел по којем дете учи, па је битно да свом детету пружите добар и квалитетан пример из ког може да узме само квалитетне лекције. У свему овоме ће вам веома помоћи музика, коришћење књига, неких сликовница, учестало коришћење ономатопеје и опонашање неких свакодневних звукова…

Креативност

Велику пажњу би требало обратити на креативну страну сваког детета, на његову машту, јер је она присутна и постоји код апсолутно свих малишана. Међутим, колико родитељи и околина допуштају да деца иду у својој машти, толико ће и бити развијена креативна страна једног малишана. Разне радионице, дружење са вршњацима, пуштање да дете истражује бројне ствари које га занимају, само су неке од ствари које ће подстаћи његову инспирацију и креативност.

Абакус

Једна од ствари које и те како помажу родитељима основаца, посебно у њиховим почетним школским данима, јесте абакус или, како је већина боље зна, рачунаљка. Иако се данас користи у нешто мањој мери, абакус је одлично помагало за свако дете при савладавању свих основних рачунарских операција. Иако се абакус некада користио и за прилично компликоване математичке операције, школски абакус је данас ту као наставно средство у лакшем савладавању добијања резултата до броја сто. Можете да га користите и код куће, јер ће дете лакше савладати почетне препреке када је математика у питању, а од тога, наравно, све и креће.

Коментара: 0


#   деца     математика   рачунање
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима