Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Голбал репрезентација Србије на окупу

rssBookmark and Share

Пирот 29.08.2016. В.Петровић, Народне новине

Уз подршку Националног спортског савеза за слепе и слабовиде и Миниостарства омладине и спорта Републике Србије, голбал репрезентација Србије се налази тренутно на припремама у Пироту.

Фото: Белами
Фото: Белами

Најбољи српски голбалисти боравак на југоистоку Србије користе да би се што боље припремили за такмичарске циљеве у наредној години. Главни циљ је освајање једног од прва три места на Европском првенству групе Ц и пласман у групу Б. Директор кампа је Милош Грлица (37), дугогодишњи успешан атлетичар са оштећењем вида, вишеструки освајач медаља на великим светским такмичењима. Поред атлетике, бавио се и голбалом, а почетком лета је завршио и тренерску школу на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу.Голбал је, иначе, још један спорт којим могу да се баве особе са инвалидитетом, овог пута слепе и слабовиде, што им омогућава квалитенији начин живота.

Идеју за камп сам добио од свог професора и ментора на Факултету спорт и физичког васпитања Универзитета у Нишу, професора др Марка Александровића. Овакви кампови ће, надам се, постати традиција, уз већи број полазника и дужи боравак“, каже селектор голбал репрезентације Србије, Милош Грлица. „Гостопримство на које смо овде наишли нисмо до сада доживели. Имамо потпуно одрешене руке у избору термина и простора за тренинг. Имамо обезбеђен трансфер од смештаја до места на тренинг и обрнуто. Спортски објекти у Пироту су прилагођени за особе са инвалидитетом. Руководство СЦ Пирот има визију да тај град има развијен спорт, а фокус је на особе са инвалидитетом“, казао је селектор Милош Грлица.Он је додао да је циљ овог, али и сличних кампова, да на територији Србије буде што више голбал играча, а следећи корак је образовање тренера, судија и класификатора.

Филип Филиповић, иначе, заменик директора СЦ Пирот, мишљења је да јавне институције које се баве физичким активностима, морају да да буду по мери свих у друштву. „Из тих разлога је прихваћена иницијатива Националног спортског савеза за слепе и слабовиде да се камп одржи у Пироту. Желимо да у нашем граду што пре имамо спортске програме за особе са инвалидитетом и да створимо тренере који ће се специјализовати за рад са овом популацијом.“

Иначе, голбал репрезентација је имала више турнира током протеклих годину дана. Током тих такмичења одржаних у Румунији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, екипа се уигравала за први велики циљ ове генерације – Европско првенство групе Ц које ће се одржати у главном граду Молдавије, Кишињеву, септембра 2017. године.

Играч Милош Селаковић је стипендиста националног ранга. Гладан је тренинга и успеха у овом спорту, а инспирација су му занимљиви тренинзи, путовања, кампови, али пре свега стручни и искусни тренери. „Тандем селектора Грлица – Сремчевић гарантује успех. Они су спортске легенде, без тајни у овом спорту, напредујемо захваљујући одличним тренинзима“.

Драган Сремчевић (53) је у овом спорту освојио све што се може освојити, а био је и најбољи играч света. Скромно каже да му је велика част да помогне младим људима и селектору Грлици, а задовољан је и како се ставри одвојају.

„За последњих годину дана колико сам ангажован на овом послу, могу да констатујем значајан напредак. Голбал у Србији је поново оживео, а систем се гради најбоље могуће, здраво и од почетка. Верујем у значајне успехе за неку годину.“

Учесници кампа су играчи из целе Србије, Мирослав Топалов Данилов,Бачка Паланка, Дејан Дашић и Лука Булатовић из Београда, Александар Анђелковић, Врање, Милош Селаковић, Ужице, Алекса Аћимовић, Суботица, Радомир Муминовић, Стара Пазова.Са играчима су радили тренери, селектор Милош Грлица, помоћник селектора Драган Сремчевић и тренер Стефан Пивач из Ниша.

Поред Националног спортског савеза за слепе и слабовиде и Министарства омладине и спорта Републике Србије, организацију овог кампа је помогао Спортски центар „Пирот“.

Како се игра голбал

Голбал се игра на терену за одбојку. Циљ игре је котрљањем убацити лопту у противнички гол и при томе не примити гол. Голови су широки колико и терен. Тимови имају по шест играча, од којих по троје могу да буду на терену и који су распоређени у зонама – један играч је у централном делу, а још по један са сваке стране терена. Лопта је испуњена прапорцима који омогућују играчима да прате њено кретање, а играчи носе повезе преко очију да би били у равноправној позицији и да не би видели ништа. Утакмица траје 14 минута – два полувремена од по седам минута са паузом између њих од три минута. Игра се одвија у тишини да би такмичари могли да прате лопту. Голбалом могу да се баве све особе које су класификоване по правилима Међународне спортске федерације за слепе.

Голбал је спорт намењен слепим и слабовидим особама. Овај спорт је осмишљен да буде део рехабилитације ветерана из Другог светског рата који су оштетили или изгубили вид. Правила за овај спорт су осмислили Аустријанац Ханз Лорензен и Немац Сеп Рајндле, 1946. године. Од тада је голбал веома популаран и у свету признат спорт међу слепим и слабовидиним особама. Овај спорт се појавио на Параолимпијским играма 1976. у Торонту као демонстрациони спорт. Од 1980. године на ПОИ у Арнхему, голбал се налази у редовном програму те спортске манифестације. Поред ПОИ, голбал се игра на светским и европским првенствима. На међународном плану, о голбалу води рачуна Међународна спортска асоцијација за слепе у слабовиде особе. Тренутно, најуспешније земље у голбалу су: Турска, Данска, Шведска, Финска, Канада, Шпанија, Кина, Литванија, Иран.

Коментара: 0


#   Пирот   спорт   образовање   слепи   Особе са инвалидитетом   спортски центар   камп   припреме   Факултет спорта и физичког васпитања   Европско првенство   Стара Пазова   спортски објекти   Савез слепих и слабовидих   Бачка Паланка       Марко Александровић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима