Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"И Ниш хода" - Дан пешачења 14. септембра

rssBookmark and Share

Ниш 12.09.2019. Јужна Србија Инфо

Планинарски савез Србије 14. септембра 2019. године организује највећу овогодишњу планинарску акцију ,,Дан пешачења 2019.” под слоганом СРБИЈА ХОДА!

"И Ниш хода" - Дан пешачења 14. септембра

"Дан пешачења" представља акцију којом позива јавност Србије да се тога дана "покрене" и "хода". Планинари из целе Србије позивају старе и младе, породице, тинејџере, пензионере, запослене, школарце, студенте да се прикључе акцији и препешаче 100 метара или целу предвиђену стазу. Пешачиће се улицама, парковима, природом, планинама Србије.

Програм пешачке туре ''Дан пешачења''

• Дана 14.09.2019.године у 9.00 сати окупићемо се на Нишавском кеју код амфитеатра (споменик Шабану Бајрамовићу, Официрски дом).

• После окупљања и отварања манифестације кренућемо десном обалом реке Нишаве, кејом према насељу Брзи Брод.

• Деци узраста до четвртог разреда ОШ и они који сматрају да неће моћи до краја стазе, ићи ће до ДИС-а, а успут ће бити пауза на местима за одмор и рекреацију, с обзиром  на то да на стази већ има уређених одморишта и справа за вежбање и игру. После паузе и уживања у прелепом зеленилу кренули бисмо истом стазом назад до места окупљања, чиме би пређени пут био четири километара.

• Старије генерације ученика и сви они који то желе могу да наставе до насеља Брзи Брод, до цркве Три Јерарха где је уређено одмориште и игралиште. На местима предвиђеним за одмор и игру одржаће се неколико предавања на следеће теме: планинарење и здравље, значај и очување природе, са посебним освртом на климатске промене, упознавање са оближњим планинама посматрањем врхова и значај сналажења у природи. 

Не враћајући се истом стазом, кренућемо из Брзог Брода поред Медијане до Ћеле Куле, где постоји могућност куповине групних карата за улазак. Укупни пређени пут пешачења био би око десет километара.

С oбзиром на дугогодишњу сарадњу, акцији „Дан пешачења“ активно ће се прикључити и еколошка организација “Зелени кључ“, чија ће улога бити подршка омасовљавању акције, али и еколошки аспекти кроз разговоре и кратка предавања за учеснике током пешачења. Сарадња ће бопринети да објединимо пешачење, омладински активизам, едукацију, промоцију пешачења и планинарења, а у исто време на заштиту животне средине због безбедности и здравља људи, због здравијег окружења и чистијег ваздуха. 

О безбедности свих учесника на Дану пешачења бринуће лиценцирани водичи нашег клуба као и искусни планинари и спортски водичи.

Још једном вас позивамо да се придружите колони планинара/пешака који ће 14.09.2019.године  од 09.00 до 13.00 часова пешачити Нишом и околином. 

Молимо све заинтересоване за учешће, посебно учитеље/це и наставнике/це, да нам унапред јаве приближан број учесника, да бисмо на време обезбедили одговарајући број водича на стази, а најкасније до 12. септембра.

Контакт особе: 

Зелени кључ – Оливера Милошевић - 064/2022931 

ПАК ''Мосор'' - Славиша Ивановић - 063/1023-016


#   Ниш   Дан пешачења   Планинарски савез Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима