Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одржан жреб за Триглав осигурање Куп Радивој Кораћ 2022.

rssBookmark and Share

Ниш 31.01.2022. КСС

У четвртфиналу Триглав осигурање Купа Радивоја Кораћа (17-20. фебрауар) у Нишу играће: Црвена звезда мтс – СДП Раднички, Мега Моцарт – Златибор, ФМП Меридијан – Борац Чачак и Партизан НИС – Борац Земун, одлучено је на жребу који је данас одржан у београдском хотелу „Краун плаза“.

Одржан жреб за Триглав осигурање Куп Радивој Кораћ 2022.

Куглице на жребу извлачили су селектори сениорских репрезентација Србије Марина Маљковић и Светислав Пешић, као и градоначелница Ниша Драгана Сотировски и први човек Триглав осигурања, вишегодишњег насловног спонзора завршнице Купа Кораћа, Драган Марковић.

Пре самог жреба, бројне госте, међу којима су били тренери и капитени клубова учесника, поздравио је председник КСС Предраг Даниловић, који је истакао велико задовољство што ће Ниш поново бити домаћин завршнице Купа и додао:

– Ово такмичење је од великог значаја за Кошаркашки савез Србије, град Ниш и комплетну српску кошарку. И ове године имамо дебитанта, што даје посебну драж овом такмичењу, то је Борац из Земуна. Ту је поново Златибор, па Раднички из Крагујевца… Овом приликом им честитам на пласману. Наш домаћин је поново, на моје велико задовољство, град Ниш, 17. пут. Велику захвалност дугујемо граду и градоначелници Ниша Драгани Сотировски, као и кошаркашким радницима и ентузијастима који ће узети учешће у овој организацији. Компанија Триглав, такође на моје велико задовољство, још једном је са нама као насловни спонзор и велико хвала на томе. Такође се захваљујем нашим осталим партнерима на великој подршци. Апелујем на све гледаоце да спортски и културно бодре своје клубове, да турнир прође у најбољем реду, без инцидента и да кошарка буде у првом плану, као што и треба да буде. Иако вам је позната општа ситуација са КОВИД-ом, позивам љубитеље кошарке од 17. до 20. фебруара да дођу у дворану „Чаир“, да носе маске, придржавају се свих мера и уживају у овом празнику кошарке.

У име организатора града Ниша, присутне је поздравила градоначелница Драгана Сотировски.

– Од оног тренутка када је Кошаркашки савез Србије дао информацију да ће овогодишњи Куп Радивоја Кораћа поново бити у Нишу, за нас Нишлије почео је заиста прави празник кошарке. Готово да је све спремно да дочекамо најбоље кошаркаше, да дочекамо све пријатеље кошарке, све оне који воле да радо дођу у Ниш. И заиста, тих неколико дана ћемо живети за кошарку. Заправо, ми сваке године живимо за кошарку. Нисмо имали ту срећу да сваке године буде Куп у Нишу, али, ево, са овог места вам обећавам да ћемо се и те како борити да се и идуће године дружимо у Нишу. Захваљујем се Кошаркашком савезу Србије што је одлучио да се Куп поново врати нашем граду, царском граду… Захваљујем, наравно, и Триглав осигурању што ће и овога пута бити са нама у Нишу. Воле многи, а посебно новинари, да кажу, да је нишка публика шести играч на терену. Надам се да ће и ове године бити тако, да ћемо бодрити најбоље, да онај најбољи и ове године, 17. пут у Нишу понесе овај трофеј – Жућкову левицу. Надам се и да ћемо се ми као град и ове године дичити тиме да смо најбољи домаћин. Као што је селектор, господин Пешић, пре много, много година рекао: „Хајде са да се играмо“. Да, хајде да се играмо, а ја ћу додати и у царском граду, граду Нишу, где сте сви добродошли.

Такмичење националног купа од 2003. године носи име Радивоја Кораћа, у част и у знак сећања на једног од најбољих европских кошаркаша свих времена. Од 2013. године победник националног Купа добија реплику оригиналног трофеја Купа Радивој Кораћ који се од 1972. до 2002. додељивао победнику европског клупског такмичења. Тиме је реализована идеја Кошаркашког савеза Србије коју су подржали челници Фиба Европа да „Жућкова левица“ настави свој живот кроз српски Куп.

Такмичење у националном Купу игра се од 1959. године. Од сезоне 2002/2003. такмичење носи име Радивоја Кораћа и у последњих 19 година најуспешнији је био Партизан са осам освојених трофеја, Црвена звезда има седам, док је три пута најбољи био ФМП. Један трофеј има и екипа Меге.

Најуспешнији клуб из Србије у домаћем Куп такмичењу (укључујући СФРЈ, СРЈ и Србију) је Партизан са 16, следи Црвена звезда са десет трофеја. ФМП Железник је освојио четири трофеја ОКК Београд има три трофеја. По једном су Куп освајали београдски Раднички, ИМТ и Мега.

Ово ће бити чак 17. пут да је Ниш домаћин финалне утакмице или финалног турнира националног Купа, по чему је град на Нишави апсолутни рекордер. Први пут је финале националног Купа у Нишу играно пре више од четири деценије, још 1975, а последњи пут у сезони 2019/2020. Од 2003, од када такмичење носи име Радивоја Кораћа, предстојећи турнир биће 12. домаћинство Ниша.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Светислав Пешић   Кошаркашки савез Србије   Куп Радивој Кораћ   Драган Марковић   жреб   Предраг Даниловић   КСС
#GradonacelnicaN @KSSrbije @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима