Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ово је најстарији ромски фудбалски клуб на Балкану

rssBookmark and Share

Лесковац 11.07.2016. Тома Стевановић, Мондо

Ромски фудбалски клуб Ветерница пуни 90 година постојања и активног такмичења у локалним и регионалним фудбалским лигама.

Ово је најстарији ромски фудбалски клуб на Балкану

Фудбалски клуб Ветерница из Лесковца обележава 90 година постојања. То је најстарији фудбалски клуб на Балкану који су основали Роми.

Фудбал у Лесковцу, међу лесковачким Ромима, почео је да се игра између два светска рата, а прва њихова утакмица забележена је 26. јула 1926. године у тадашњем недељнику "Лесковачком дневнику".

Према расположивим подацима ФК Ветерница, чији је први назив био "Пријатељство", најстарији је активни ромски фудбалски клуб на балканским просторима. Због некадашње жуте боје дресова звали су их "Кариоке", по угледу на Бразилце.

Боје овога клуба браниле су бројне генерације талентованих фудбалера, а клуб је краћи застој имао само у време Другог светског рата, када је на лесковачком брду Хисар, почетком 1942. године, са осталим родољубима, стрељано више од половине са списка тадашњих играча....

Клуб данас грца у финасијским невољама. Из буџета града за овај клуб се годишње издваја тек педесетак хиљада динара(!) што није довољно ни за судијске котизације.

Ветерница опстаје захваљујући ентузијазму Рајка Елезовића, који је и предсеник клуба, и тренер и... Помаже му дугогодишњи пријатељ, потпредседник клуба Владимир Амзић, директор Дома културе Рома.

"Врло често из сопстевног џепа плаћамо основне трошкове, све у нади да ћемо једном бити озбиљно финасијски сагледани од стране надлежне Градске управе за друштвене делатности. Решили смо на последњем састанку нашег Управног одбора да овај клуб сачувамо по сваку цену од гашења и ликвидације, макар сви ми из управе клуба просили за новац ту на мосту у центру града на обалама реке Ветернице", истичу резигнирано у глас председник клуба Рајко Елезовић и потпредседник Владимир Амзић.

Елезовић додаје: "Највише волим кад дођу деца да се играју. Причам са људима да доведу децу да играју за млађе категорије, кажем им ја ћу да радим са децом, ви дајте само по 470 динара да региструјемо децу. Али, појединим људима не може да се објасни. То им је две, три кутије цигарета... Неће. А овако би им дете било на ваздуху, на стадиону, бавило би се спортом".

Влада Амзић (лево), Рајко Елезовић (десно) Фото: Тома Стевановић

За обележавање 90. рођендана припремљен је и леп програм.

Планирано је да у највећој ромској махали на југу Србије, у лесковачком Подворцу, 26. јула буду оригране ревијалне утакмице подмлатка Ветернице и Женског фудбалског клуба Леминд-лавице из Лесковца, као и сениорским сусретом између Ветерница - Дубочица из Лесковца.

Истог дана у Дому културе Рома у Лесковцу овим поводом биће организован богат културно-уметнички програм.

"Спонзор обележавања овог јубилеја као и пре десет година биће локална самоуправа града Лесковца и градоначелник др Горан Цветановић, али и неки привредници ромске популације. Фудбалске уткамице, као и трибина о афирмацији спорта међу младим Ромима, биће организоване у сарадњи са ФС Лесковца на овдашњем градском стадиону", кажу у клубу.

Мондо


#   Лесковац   Роми   Горан Цветановић   фудбал   Ветерница   Дубочица   локална самоуправа   Тома Стевановић  
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима