Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ovo je najstariji romski fudbalski klub na Balkanu

rssBookmark and Share

Leskovac 11.07.2016. Toma Stevanović, Mondo

Romski fudbalski klub Veternica puni 90 godina postojanja i aktivnog takmičenja u lokalnim i regionalnim fudbalskim ligama.

Ovo je najstariji romski fudbalski klub na Balkanu

Fudbalski klub Veternica iz Leskovca obeležava 90 godina postojanja. To je najstariji fudbalski klub na Balkanu koji su osnovali Romi.

Fudbal u Leskovcu, među leskovačkim Romima, počeo je da se igra između dva svetska rata, a prva njihova utakmica zabeležena je 26. jula 1926. godine u tadašnjem nedeljniku "Leskovačkom dnevniku".

Prema raspoloživim podacima FK Veternica, čiji je prvi naziv bio "Prijateljstvo", najstariji je aktivni romski fudbalski klub na balkanskim prostorima. Zbog nekadašnje žute boje dresova zvali su ih "Karioke", po ugledu na Brazilce.

Boje ovoga kluba branile su brojne generacije talentovanih fudbalera, a klub je kraći zastoj imao samo u vreme Drugog svetskog rata, kada je na leskovačkom brdu Hisar, početkom 1942. godine, sa ostalim rodoljubima, streljano više od polovine sa spiska tadašnjih igrača....

Klub danas grca u finasijskim nevoljama. Iz budžeta grada za ovaj klub se godišnje izdvaja tek pedesetak hiljada dinara(!) što nije dovoljno ni za sudijske kotizacije.

Veternica opstaje zahvaljujući entuzijazmu Rajka Elezovića, koji je i predsenik kluba, i trener i... Pomaže mu dugogodišnji prijatelj, potpredsednik kluba Vladimir Amzić, direktor Doma kulture Roma.

"Vrlo često iz sopstevnog džepa plaćamo osnovne troškove, sve u nadi da ćemo jednom biti ozbiljno finasijski sagledani od strane nadležne Gradske uprave za društvene delatnosti. Rešili smo na poslednjem sastanku našeg Upravnog odbora da ovaj klub sačuvamo po svaku cenu od gašenja i likvidacije, makar svi mi iz uprave kluba prosili za novac tu na mostu u centru grada na obalama reke Veternice", ističu rezignirano u glas predsednik kluba Rajko Elezović i potpredsednik Vladimir Amzić.

Elezović dodaje: "Najviše volim kad dođu deca da se igraju. Pričam sa ljudima da dovedu decu da igraju za mlađe kategorije, kažem im ja ću da radim sa decom, vi dajte samo po 470 dinara da registrujemo decu. Ali, pojedinim ljudima ne može da se objasni. To im je dve, tri kutije cigareta... Neće. A ovako bi im dete bilo na vazduhu, na stadionu, bavilo bi se sportom".

Vlada Amzić (levo), Rajko Elezović (desno) Foto: Toma Stevanović

Za obeležavanje 90. rođendana pripremljen je i lep program.

Planirano je da u najvećoj romskoj mahali na jugu Srbije, u leskovačkom Podvorcu, 26. jula budu origrane revijalne utakmice podmlatka Veternice i Ženskog fudbalskog kluba Lemind-lavice iz Leskovca, kao i seniorskim susretom između Veternica - Dubočica iz Leskovca.

Istog dana u Domu kulture Roma u Leskovcu ovim povodom biće organizovan bogat kulturno-umetnički program.

"Sponzor obeležavanja ovog jubileja kao i pre deset godina biće lokalna samouprava grada Leskovca i gradonačelnik dr Goran Cvetanović, ali i neki privrednici romske populacije. Fudbalske utkamice, kao i tribina o afirmaciji sporta među mladim Romima, biće organizovane u saradnji sa FS Leskovca na ovdašnjem gradskom stadionu", kažu u klubu.

Mondo


#   Leskovac   Romi   Goran Cvetanović   fudbal   Veternica   Dubočica   lokalna samouprava   Toma Stevanović  
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima