Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо легендарни кошаркашки тренер Душан Дуда Ивковић

Bookmark and Share

16.09.2021. Јужна Србија Инфо

Прослављени селектор репрезентације Југославије и Србије, један од најбољих тренера у историји светске кошарке Душан Дуда Ивковић, преминуо је у Београду у 78. години живота.

Фото: ККС
Фото: ККС

Душан Ивковић, рођен је у Беогарду 1943. Био је југословенски кошаркаш и српски кошаркашки тренер. Ивковић је један од најуспешнијих европских тренера свих времена. Од 2008. до 2013. био је селектор репрезентације Србије. Тренутно је председник Спортског друштва Раднички.

Ивковић је науспешнији селектор Кошаркашке репрезентације Југославије на Европским првенствима. Водио је репрезентацију на три континентална првенства и на сва три освојио златну медаљу Загреб 1989, Рим 1991 и Атина 1995. На та три првенства репрезентација је одиграла 19 утакмица и свих 19 победила.

Јануара 2008. је изабран за селектора кошаркашке репрезентације Србије за период од наредне четири године. На Европском првенству 2009. у Пољској, репрезентације Србије је под Ивковићевим вођством, освојила сребрну медаљу, а на Светском првенству 2010. је заузела четврто место.

Почетком јула 2016. саопштио је да завршава тренерску каријеру. Ревијални опроштајни меч је водио 20. септембра 2017. у Атини против Олимпијакоса.


#   кошарка   Србија   тренер   In memoriam   репрезентација   Југоросгаз   селектор   Душан Ивковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима