Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković

Bookmark and Share

16.09.2021. Južna Srbija Info

Proslavljeni selektor reprezentacije Jugoslavije i Srbije, jedan od najboljih trenera u istoriji svetske košarke Dušan Duda Ivković, preminuo je u Beogradu u 78. godini života.

Foto: KKS
Foto: KKS

Dušan Ivković, rođen je u Beogardu 1943. Bio je jugoslovenski košarkaš i srpski košarkaški trener. Ivković je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena. Od 2008. do 2013. bio je selektor reprezentacije Srbije. Trenutno je predsednik Sportskog društva Radnički.

Ivković je nauspešniji selektor Košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima. Vodio je reprezentaciju na tri kontinentalna prvenstva i na sva tri osvojio zlatnu medalju Zagreb 1989, Rim 1991 i Atina 1995. Na ta tri prvenstva reprezentacija je odigrala 19 utakmica i svih 19 pobedila.

Januara 2008. je izabran za selektora košarkaške reprezentacije Srbije za period od naredne četiri godine. Na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj, reprezentacije Srbije je pod Ivkovićevim vođstvom, osvojila srebrnu medalju, a na Svetskom prvenstvu 2010. je zauzela četvrto mesto.

Početkom jula 2016. saopštio je da završava trenersku karijeru. Revijalni oproštajni meč je vodio 20. septembra 2017. u Atini protiv Olimpijakosa.


#   košarka   Srbija   trener   In memoriam   reprezentacija   Jugorosgaz   selektor   Dušan Ivković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima