Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Бирам срцем – бирам Ниш “, свечано отворени Дани туризма

rssBookmark and Share

Ниш 06.09.2021. Јужна Србија Инфо

Манифестација Дани туризма и Нишу, под слоганом “Бирам срцем – бирам Ниш “, данас је свечано отворена на платоу испред Градске куће. Посетиоци ће у наредна три дана, на шеталишту, поред парка у улици 7: јули имати прилику да посете штандове са туристичком понудом бројних дестинација у Србији и Бугарској.

"Бирам срцем – бирам Ниш “, свечано отворени Дани туризма

Наредна три дана Нишлијама и посетиоцима се представаља, Златибор, Београд, Нови Сад, Књажевац, Сокобања, Крушевац, Пријепоље, Лозница, Инђија, Чачак, Бела Црква, Вршац, Ниш, Софија, такође, моћи ће да се упознају са понудом винарија и дестилерија Југоисточне Србије и гастрономским специјалитетима Удружења угоститеља из Ниша.

Манифестацију је отворила градска већница Адриана Анастасов, а отварењу су присуствовали и државни секретар у Министарству за трговину, туризам и телекомуникације Жикица Несторовић као и директора ТОН-а у Нишу Драгана Петковић која је најавила низ догађаја у оквиру манифестације, а посетиоцима се обратила и Весна Раца Радисављевић, помоћник директора Туристичке организације Србије. На манифестацији је 36 излагача.

“Пратећи кампању Туристичке организације Србије "Бирам срцем – бирам Србију", Туристичка организација Ниша је на овај начин желела да се представи не само Нишлијама већ и гостима који су дошли из целе Србије али и Бугарске и Северне Македоније. Представљамо све наше туристичке потенцијале, аранжмане из области активног одмора, винског туризма и све што смо планирали за идућу годину. Припремили смо нове разгледнице и сувенере и то ћемо сада представити гостима које очекује обилазак и Града Ниша  али и  нетакнуте лепоте припроде у околини. Циљ нам је да свима пошаљемо поруку да “Бирам срце – бирем Ниш”, истакла је Драгана Петковић, директорка ТОН-а.

Током трајања манифестације биће организована и конференција на којој ће бити речи о томе како да се превазиђу ефекти које је изазвала корона у организацији путовања.

“Циљ нам је да заједничким снагама пронађемо моделе и начине рада за следећу годину”, додала је Петковић.

Нишлије ће излагаче моћи да посете излагаче у парку 7.јула од 12 до 20 сати, а од 20 до 22 сата организован је музички програм намењен како младима тако и Нишлијама који навикли на нишки мерак.

“Туризам јесте један од приоритета Града Ниша и мислим да се то видело  у претходној години. Упркос проблемима које нам је донела корона ми имамо повећање броја туриста у граду и Нишкој Бањи, пре свега домаћих  али и страних. Надамо се да ће наредна година бити кључна за повратак развоју туризма од  пре 2020.године. Планови за наредну годину се праве пажљиво, развијамо културне  манифестације, при Туристичкој организацији Ниш имаћемо и фонд за туристичке манифестације. Биће пуно новина у финансирању али и пуно планова за идућу годину. До краја године биће отворен и археолошки парк Медиана и још неки локалитети ће бити  уређени, аплицирали смо код неколико министарстава и амбасада за донације и средстава за реализацију пројекта”, истакла је градска већница Адриана Анастасов.

Додала је да у плану ревиталитација Тврђаве, отварање Београдске капије где ће се налазити и мали трг, а решавају се и правно-имовински односи, а највећи број планова се своди на развој Нишке Бање.

“У плану је изградња аква парка, ботаничке баште, отварање  хотела на шеталишту, терме Кулиште. Пуно је лепих идеја покренуто сада али за доста њих аплицираћемо и следеће године”, додала је Анастасов.

Анастасов је најавила и формирање јединстене туристичке регије Југоисточне Србије која би повезала градове у туристичка места у околини Ниша који би створили јединствену туристичку понуду.

“Министарство је само за инфрструктуру издвојило 152 милиона динара, за манифестације 32 милиона  што је само доказ да наше министарство подржава и Град Ниш и манифестације које се у њему и околини одржавају”, истако је државни секретар у овом министарству Жикица Несторовић.

Министарство је задовољно на који начин се туризам као грана опоравља после 2020. године.

“Дошли смо већ на 70 посто од године 2019. Посебно ми је драго да су грађани Србије али и околних земаља почели да упознају нашу земљу”, казао је Несторовић.

Весна Раца Радисављевић, помоћник директора Туристичке организације Србије је казала да је после две године пандемије коронавируса тешко опоравити туризам у земљи и угоститељство и све друге пратеће програме у туризму.

“Туристичка привреда је показал велику флексибиност, изабрали смо нове начине комуникације, сусрети се одигравају на нове начине како би смо туристичку понуду Србије па и Ниша приближили свима”, казала је Весна Раца  Радисављевић.

 


#   Ниш   градска кућа   Бугарска   Туристичка организација Ниш   Адриана Анастасов   Туристичка организација Србије   Дани туризма   Драгана Петковић   Дани туризма 21
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима